14 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Column

Narcis

Ik hoor tot die generatie die nog een klassieke gymnasiumopleiding heeft genoten. Katholiek of niet, we moesten kennismaken met die soms vreemde verhalen van de Griekse en Romeinse godenwereld. Laatst kwam in mij zo’n oud verhaal naar boven, het verhaal van Narcissus. Samengevat komt het hier op neer: Narcissus, een uiterst knappe jongeman, deed de harten van heel wat vrouwen (en mannen, want de Grieken waren niet als Poetin) sneller kloppen. Zijn moeder was voorspeld dat haar zoon altijd zou blijven leven op voorwaarde dat hij zijn schoonheid niet leerde kennen. Dat bleek geen probleem, want Narcissus was alleen geïnteresseerd in de jacht en helemaal niet in de liefde van mensen. Probeerde iemand hem duidelijk te maken hoe aantrekkelijk hij was, dan wees hij die toenadering bars af. Zo liet hij een spoor van gebroken harten achter. Op zekere dag kwam Narcissus, op zoek naar buit, bij een afgelegen vijver. Zo afgelegen en stil dat zelfs de bladeren van de bomen er niet in durfden vallen. Moe van de jacht besloot Narcissus om daar even tot rust te komen. Toen hij zich voorover boog om wat te drinken uit dat heldere water, zag hij zijn spiegelbeeld en werd hij op slag verliefd. Hij stak zijn armen uit om zijn geliefde te omhelzen maar die verdween in de golfjes. Het luddeveddu kreeg hem zo te pakken, dat hij wegkwijnde en stierf. Op zijn laatste rustplaats lieten de goden een bloem opschieten met zijn naam: narcis.

Aan dit mythische verhaal moest ik denken toen ik hoorde over het nieuwe woord van het jaar: ‘selfie’. Het schijnt een rage te zijn om een foto van jezelf te maken met je eigen camera op armlengte. Het verhaal van Narcissus vertelt waar het op uit kan lopen met die zelfverliefdheid. Daarom ben ik meer geïnteresseerd in een ‘yourie’. Die is van oudere datum: een foto van iemand tegen wie je ‘jij’ (you) zegt en die je niet wilt vergeten, met je mee wilt nemen als het ware. Een bloemetje heb ik er ook al bij: vergeet-me-nietje. Ik kijk de komende dagen wel met een andere blik naar narcissen die hun kopjes opsteken.

Bart Verreijt

Heropening Lutherse kerk

AMERSFOORT - Zaterdag 22 februari wordt de Lutherse kerk aan de Langestraat feestelijk heropend na een grondige verbouwing. De heropening markeert het begin van een nieuwe serie zaterdagmiddagactiviteiten: interviews met boeiende Amersfoorters, concerten, ontroerende verhalen en vieringen op Lutherse wijze.

De kerk is open voor bezichtiging vanaf 14.15 uur. Van 15.00 tot 16.00 uur vindt de officiële opening plaats met muziek op de nieuwe piano en klavecimbel en uitleg over de geschiedenis van het gebouw en over wat er achter de laag stucwerk tevoorschijn kwam. Van 16.00 tot 17.00 uur is er een viering met medewerking van Rien Donkersloot (organist van de Joriskerk), Adriaan Plantinga (pianist), Lucas Coltof (fluitist) en een projectkoor. Mensen die willen meezingen zijn welkom op de repetitie van 13.30 tot 14.30. Opgeven kan bij mdvanloo@cs.com. Voor kinderen is er 'bengelen in de binnenstad': tussen 14.45 en 15.00 uur mogen zij helpen de klok te luiden. Vanaf de heropening is de kerk elke zaterdag open van 11.00 tot 17.00 uur, met een programma tussen 16.00 en 17.00 uur. Meer informatie: www.luthersekerkamersfoort.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie