Lovesongs op de Onze Lieve Vrouwe carillons

7 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Tijdens de bespeling van de carillons van de Onze-Lieve-Vrouwetoren op vrijdag 14 februari speelt beiaardier Bauke Reitsma van 10.00 tot 11.00 uur allerlei lovesongs.

Reden van deze bijzondere bespeling is Valentijnsdag. Valentijnsdag vindt haar oorsprong in enkele legendes rond de sterfdatum van de Heilige Valentijn (Valentinus) die in de derde eeuw leefde. Zo zou deze Bisschop - tegen de regels van de Romeinse keizer in - het huwelijk hebben ingezegend van een heidense soldaat en een Christenvrouw, omdat hij de liefde tussen deze twee het belangrijkste vond. De keizer liet Valentinus vervolgens de marteldood sterven.

Op het programma van de beiaardbespeling staan diverse liefdesliederen door de tijden heen. Enkele nummers die over de binnenstad zullen klinken zijn: 'She' (Charles Aznavour), 'Can't stop loving you' (Phil Collins), 'Hello' (Lionell Richie), 'The man I love' (George Gershwin) en uiteraard Whitney Houstons 'I will always love you'. Ook speelt Reitsma naast liedjes als 'Kusjesdag' (K3) en 'Daar gaat ze' (Clousseau) liefdesliederen van componisten als Johannes Brahms (1833-1897) van wie onder meer 'Mein Mädel hat einen Rosenmund' te horen is. De bespeling is het beste te beluisteren op het Lieve Vrouwekerkhof waar de luisteraar op de markt meteen een bloemetje kan kopen voor zijn of haar geliefde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie