6 februari 2014 om 00:00 Nieuws

KOPIJ “VAN HARTE! 25 JAAR DE LIEVE VROUW” DE STAD AMERSFOORT

PLAATSING: WO. 12 FEBRUARI

> feestlogo bovenaan pagina plaatsen

Groot artikel:

> voorzien van foto van Matti Austen, directeur van De Lieve Vrouw

> foto voorzien van naamsvermelding: Nico Brons

Van Harte! 25 jaar De Lieve Vrouw

De Stad Amersfoort staat vandaag en de komende twee weken uitvoerig stil bij het zilveren jubileum van De Lieve Vrouw, het theater en filmhuis dat van 1 tot en met 9 maart uitpakt met een spetterend feest en mooie voorstellingen. Daarmee geeft de jarige haar bezoekers een passend cadeau.

Door Robin Bruinsma

Theater, film, cabaret, muziek, eten en drinken, De Lieve Vrouw is er groot mee geworden. En dan te bedenken dat het een kwart eeuw geleden allemaal is begonnen met het kraken van de leegstaande Grachtkerk door jongeren. De actiegroep effende het pad voor wat zou uitgroeien tot een breed gewaardeerde culturele voorziening, die na de nodige groeistuipen staat als een huis.

De Lieve Vrouw is meer dan een theater en filmhuis met een gezellig en milieuvriendelijk gefaciliteerd café. Er bloeien liefdes op, er worden vriendschappen voor het leven gesloten, er wordt na afloop een pilsje gedronken met artiesten, De Lieve Vrouw is voor sommigen, zoals de maandagavondfilmgroep, zelfs een clubhuis.

Toen Matti Austen in 1998 aantrad als directeur was de periode van pionieren en vrijblijvendheid voorbij. Austen zag zich genoodzaakt pittige maatregelen te nemen om De Lieve Vrouw te professionaliseren. Vrijwilligers van de filmtak vreesden dat de hele boel zou vercommercialiseren en namen het met petities op voor hun 'liefdesbaby', die inmiddels de puberteit voorbij was.

,,Wij moesten een omslag maken en juist niet door de commercie in huis te halen, maar door een eenheid te smeden. Ik trof bij mijn komst een wirwar van eigen winkeltjes en muurtjes aan. Hoe goed de bedoelingen ook waren geweest en met alle respect voor de onvoorwaardelijke inzet, De Lieve Vrouw was hard toe aan een nieuwe organisatie,'' blikt Austen terug.

De vrijwilligers die zich achter de visie van Matti Austen schaarden, gingen als een gemotiveerde groep gelijkgestemden aan de slag. De taken werden herverdeeld, er kwam structuur in het Team Lieve Vrouw. Van doorslaggevende betekenis voor het voortbestaan van het theater en filmhuis waren de ingrijpende verbouwing en uitbreiding met twee filmzalen in 2007. Op de plek van benedenbuurman De Kelder, die naar het Oliemolenkwartier verhuisde, kwamen een filmzaaltje en sanitaire voorzieningen van hoog niveau. De klantvriendelijkheid van De Lieve Vrouw kreeg een stevige impuls.

De omslag wierp zijn vruchten af. De cijfers stegen van 18.000 bezoekers in 1998 naar het voorlopige record van 94.000 twee jaar geleden. Daarnaast maakte De Lieve Vrouw naam als coproducent van theaterproducties en festivals. Matti Austen kreeg veel waardering voor het door hem geïnitieerde Global Village Festival, jarenlang een vaste afspraak in het voorjaar voor liefhebbers van wereldmuziek.

Austen omarmde uiteraard de goede resultaten. Misschien nog wel de meeste voldoening krijgt de geboren Limburger als mensen in zijn directe omgeving zich ontwikkelen en kansen durven te pakken en benutten, als zij het lef tonen om buiten gebaande paden te treden. Hij zal zijn kennis en ervaring als cultureel ondernemer graag overdragen aan anderen. ,,Ik hoop en verwacht dat ze bij De Lieve Vrouw altijd tegen de stroom in blijven zwemmen.''

Midden artikel

> foto van Thérèse

> foto voorzien van naamsvermelding: Cees de Vries

84 jaar oud en 1000 films gezien

De Lieve Vrouw heeft veel trouwe bezoekers, maar er kan maar eentje de allertrouwste zijn en dat is Thérèse Luycx, de 84-jarige Amersfoortse die meer dan duizend (!) films heeft gezien in haar geliefde filmhuis.

Thérèse woont in een zorgcentrum tegenover Dierenpark Amersfoort, en is ondanks haar haperende mobiliteit wekelijks in De Lieve Vrouw te vinden. Hoe ze er komt? Met goed weer op haar driewieler Easy Rider, waarvoor ze zelfs een vaste parkeerplaats tegen de gevel aan heeft, onder minder gunstige weersomstandigheden met de regiotaxi.

De vriendelijke en welbespraakte Thérèse voelt zich zeer op haar gemak in De Lieve Vrouw. ,,De medewerkers zijn allerhartelijkst, iedereen kent mij en ik herken alle gezichten. Alleen de namen, daar heb ik soms een beetje moeite mee. Weet je wat ook zo lief is? In het café bewaren ze altijd een punt appeltaart voor mij, lekker warm geserveerd, zonder slagroom. Verrukkelijk.''

Ruim duizend filmtitels, ze heeft ze echt niet allemaal in haar hoofd zitten en dat hoeft ook niet, want ze houdt alles keurig en consequent bij in boekjes, compleet met persoonlijke recensies. ,,Als ik dat lees, komen de beelden wel weer voorbij, die zitten nog ergens in mijn geheugen. Voor mij gaat het om het moment dat je naar een film kijkt, of je ervan geniet of niet.''

En waar geniet Thérèse dan van? Even nadenken, dan: ,,Jacques Tati, Charlie Chaplin, Louis de Funès, komieken dus, al gaat een serieuze film er ook wel in. Gabrielle, Amour, Intouchables, dat werk. En steden, ik vind het prachtig als steden het decor van een film vormen, als ze er echt een rol in spelen.''

In haar kleine kamer staat een computer, waarop ze het filmprogramma nauwgezet bijhoudt. Thuis kijkt ze nooit naar een film, voor haar is de prettige omgeving van De Lieve Vrouw onlosmakelijk met filmplezier verbonden. Ze vindt het wel heel jammer dat haar tweede man, Klaas, er niet meer bij kan zijn. Klaas overleed in 2008 en was net zo'n, met respect, filmgek als Thérèse. Ze blijft komen zolang haar gezondheid dat toelaat. ,,Ik zou mijn vaste uitstapjes naar De Lieve Vrouw voor geen goud willen missen.''

Klein artikel

> foto van band

> naamsvermelding niet nodig

Het dak gaat er af. Feest!

De stoelen worden verwijderd en het dak gaat eraf. De viering van de verjaardag van De Lieve Vrouw begint op zaterdag 1 maart met een gratis toegankelijk feest in de theaterzaal. Wie van dansen houdt, kan er de hele avond en eventueel in de late uurtjes, als DJ Martijn zich door 25 jaar popgeschiedenis draait, uitstekend uit de voeten.

De muziek wordt gespeeld door het internationaal collectief TenTempiés, dat met een swingende mix van ska, latin rock en reggea, voorzien van een Amsterdamse twist, zelfs de muurbloempjes zal laten bloeien. Reken niet op vrijblijvend lyrics, maar strijdbare teksten over politieke kwesties en sociale onrechtvaardigheid. De boodschap wordt er niet in gepompt, maar op onweerstaanbare wijze vertolkt.

De Lieve Vrouw zou De Lieve Vrouw niet zijn zonder een speciaal voorprogramma, verzorgd door kassamedewerkster Emma, die wordt begeleid door Dion Scheper. Emma is een singer-songwriter met grappige waarnemingen over liefde, irritaties en obsessies. ,,Ik breng theaterpop, muziek tussen kleinkunst en pop in,'' vat Emma zelf samen.

Feest!, zaterdag 1 maart 20.30 u, reserveer vrijkaarten via 033 422655

Zie www.lievevrouw.nl en de speciale jubileumbrochure voor het hele feestprogramma en meer informatie!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie