5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

Partij van de Arbeid staat voor een Sterker en Socialer Amersfoort

Met de slogan: ‘Voor een Sterker en Socialer Amersfoort’ gaat de Partij van de Arbeid de gemeenteraadsverkiezingen in. ,,Elke zaterdag gaan naar de wijken om de mensen te vertellen waar wij voor staan. We praten met zowel voorstanders als tegenstanders van ons beleid en onze visie,” vertelt lijsttrekker Louis de la Combé. Hij is ervan overtuigd dat het vertrouwen in de partij bij de Amersfoorters hersteld is na de gebeurtenissen rond Smits Alvarez, partijperikelen en het aftreden van vier kopstukken. ,,We hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Er is niets in de doofpot gestopt. En dat wordt gewaardeerd. Daarbij, het was een interne kwestie en het geld dat verdwenen is was van onszelf, van de fractie. Of het ons kiezers heeft gekost merken we pas op 19 maart.”

Ondanks dat, zoals de lijsttrekker zegt, het leggen van asfalt geen hobby is van de PvdA, heeft de partij ingestemd met grote infrastructurele projecten zoals de Kersenbaan en de Westtangent. ,,Maar daar hebben we heel wat voor terug gekregen op sociaal gebied waar wij ons sterk voor hebben gemaakt, zoals de wijkaanpak, het minimabeleid en het sociaal fonds. En wat de kosten betreft. De tangent kost weliswaar 67 miljoen euro, maar de gemeente draagt ‘slechts’ zeven miljoen bij. Er was nu eenmaal geld beschikbaar vanuit de provincie en andere potjes. Dan moet je daar goed gebruik van maken.”

Aandacht voor verkeer en vervoer voor een zich uitbreidende stad is belangrijk voor de werkgelegenheid, vindt De la Combé. ,,Dat zo’n groot bedrijf als Campina vanuit Friesland naar Amersfoort is verhuisd heeft alles te maken met bereikbaarheid en het aanbod van goed opgeleid personeel. Veel mensen komen naar deze stad omdat het er goed wonen en werken is.”

Zeker nu er veel minder geld te besteden is, waardoor er wijkcentra dicht zijn gegaan, juicht de partij burgerinitiatieven en andere vormen van beheer toe. ,,’t Middelpunt en Het Klokhuis zijn daardoor weer open en de overname van De Neng door de Vereniging Dorpsbelangen in Hoogland is bijna rond. Wij willen dat andere wijken ook volgen. Er was een gewenning ontstaan dat alles door de gemeente betaald en geregeld werd en dus goedkoop was. Dat is niet meer zo, het kopje koffie of de activiteit zal wellicht iets duurder uitvallen. Ook is het goed dat evenementen als Dias Latinos in de binnenstad en de kunstijsbaan die naar het Eemplein is verhuisd, zijn overgenomen door ondernemers en vrijwilligers. De gemeente heeft onvoldoende geld om dit nog te sponsoren.”

De PvdA ziet de STIP-informatiewinkels als een belangrijk alternatief voor de wijkcentra. Van daar uit kan volgens de partij veel sneller en efficiënter hulp geboden worden en zorg verleend. ,,In elke wijk een steunpunt is niet wenselijk, we denken grosso modo aan een STIP per 15000 inwoners, verspreid over de stad. Dat zijn dus ongeveer tien stuks.” De nieuwe voorziening moet de zorg dicht bij de mensen organiseren, in de buurt of in de wijk. Professionals werken daar samen in sociale wijkteams. De tijd dat talloze organisaties allemaal hun eigen ding deden is wat de partij betreft voorbij. ,,Zo kunnen ouderen en gehandicapten langer in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen, met ondersteuning en voorzieningen waar dat nodig is.”

Kleine zelfstandigen en ZZP’ers die in de knel komen hebben ook de aandacht van de PvdA. Want ondernemers creëren banen, zetten zich in voor het bedrijf en daarmee ook voor de stad. ,,Wij willen regelingen vereenvoudigen zoals inschrijvings- en vestigingsvoorwaarden, allerlei belemmeringen voor ondernemers wegnemen en ze ondersteunen. Zo blijven we werken aan werk. En natuurlijk: innovatie en onderwijs spelen een sleutelrol als het gaat om scheppen van werkgelegenheid. Daar zal de PvdA altijd op blijven inzetten.”

Zorgen baart de PvdA de steeds grotere groep zelfstandigen zonder personeel die door de crisis ontslagen zijn en nu gedwongen worden om voor eigen risico te ‘ondernemen’. ,,Er zijn veel varianten van zelfstandig ondernemerschap. Wij willen die groep ook ondersteunen zodat ze niet buiten de boot vallen.”

De la Combé vindt dat de PvdA op de goede weg zit en wil zeker verder in een coalitie die op een brede basis steunt. ,,In al die jaren dat wij mee bestuurden hadden we gemiddeld zes zetels. Ik verwacht dat we die nu ook weer binnenhalen.”

Vragen/stellingen PvdA

1) Hoe denkt uw partij, na veel commotie de afgelopen jaren, het politieke aanzien betrouwbaarder en stabieler te maken en tevens dichter bij de burgers te brengen?

Niet op de man maar op de inhoud spelen, geen rollebol over de straat

Complexe onderwerpen eerst bespreken in ronde tafel met organisaties en bewoners voordat de raad en het college een mening hebben. Mensen serieus nemen. Dat betekent dat we meer dan nu vragen aan bewoners waar hun prioriteiten liggen, maar ook wat we niet meer moeten doen. Met burgerinitiatieven zoals de G1000 verkennen welke onderwerpen op welke wijze met de bewoners in de stad kunnen worden voorbereid

Buurtbudget wellicht ombouwen en uitbouwen tot een ‘Amersfoortersregeling’ om burgers in staat te stellen initiatieven te nemen voor de stad. Het kan daarbij om alle onderwerpen gaan: zorg, fysieke omgeving, onderwijs, vervoer of combinaties hiervan. Dit kan ertoe leiden dat in de praktijk de gemeente sommige uitgaven niet hoeft te doen, zodat de investeringen onmiddellijk renderen.

Afspraken in coalitieakkoord nakomen door degelijk en financieel verantwoord bestuur met passende betrokkenheid van de stad.

2) Stelling: De aanleg van de westtangent is geldverspilling. Als deze straks is aangelegd, blijkt de noodzaak niet meer te bestaan.

De westtangent kost veel inderdaad veel geld uit het pakket Verder. De grote winst daarbij is ook: de veiligheid bij de kruising met de drukke spoorlijn Amersfoort-Utrecht is geen discussie meer, door de omlegging langs de wijk over het kazerneterrein is de leefbaarheid en woonklimaat in de wijk zelf sterk verbeterd, en de ecologische verbinding Birkhoven Bokkeduinen over het spoor is versterkt.

3) Op welke manier kan - ondanks dat er bezuinigd moet worden - de Amersfoortse financiële situatie verbeterd worden en kunnen tegenvallers als in Vathorst in de toekomst voorkomen worden?

Meer regionale samenwerking om een aantrekkelijke en sterke regio te blijven. Dat betekent: dure voorzieningen (sport,cultuur, welzijn) delen met de buurgemeenten

bedrijven een gevarieerd aanbod vestigingsklimaat te bieden, met name ook voor realisatie banen, regionaal woonbeleid. De decentralisaties gezamenlijk oppakken en aldus de kwaliteit, dienstverlening en betaalbaarheid kunnen garanderen. Bij de grondzaken eerst de braakliggende terreinen benutten en bij het vastgoed hergebruik van bestaand vastgoed stimuleren En bovenal de cultuur en levendigheid in de stad bevorderen voor de eigen bewoners en de toeristen /bezoekers. Wij denken dat Amersfoort toekan met minder ambtenaren. Die niet voor elk punt naar het volgende loket moeten wijzen. Minder ambtenaren die meer mogen dus. Een scherp inkoop-en aanbestedingsbeleid. Organisaties die subsidie ontvangen van de gemeente en waarvan de bestuurder meer verdient dan de Balkenende-norm worden met datzelfde bedrag gekort op hun subsidie.

4) Het afgelopen jaar vonden veel woninginbraken en enkele overvallen in parken plaats; hoe kan de veiligheid van inwoners de komende jaren gegarandeerd blijven?

Bewoners en ondernemers beter betrekken bij het signaleren van onveilige situaties. Bijvoorbeeld door in alle buurten door bewoners, politie, ondernemers een buurtveiligheidsagenda op te stellen, intensieve aanpak van de grootste raddraaiers, die zijn veelal bekend. De politie en wijkagenten regelmatig laten patrouilleren

de bewoners actief en alert maken; in de avond stimuleren dat mensen zich niet in eentje in de parken begeven en bovenal de mogelijke overlastgevers keihard aanpakken.

5) Stelling: 'Woningbouw op een deel van het Elizabethterrein is onvermijdelijk, een volledig groen beekdal moet niet de hoogste prioriteit hebben'.

Op dit moment zijn er nog vele plekken in de stad waar gepland is woningen te bouwen.

De verwachting is dat over ongeveer acht jaar de discussie kan ontstaan dat er nieuwe bouwlocaties bij moeten komen. Alle mogelijke locaties kunnen dan in beeld komen.

Of groen ingepaste woningen langs de Heiligenbergerweg naar Leusden dan mogelijk en gewenst is dient dan afgewogen te worden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie