Buiten verblijven en toch in de stad

5 februari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In juni is het monumentaal deel van de stad een opgepoetst pareltje rijker. Achter de façade van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis, dat meer dan een eeuw geleden is opgetrokken in een eclectische neorenaissancistische stijl, is de sombere architectuur uit de jaren zeventig van de vorige eeuw uitgewist. Na de oplevering biedt het gebouw eigentijds woongenot voor psychocheriatrische cliënten en ouderen met een lichamelijke beperking.

St. Pieters en Bloklands Gasthuis is eigendom van de gelijknamige stichting die meer dan zeshonderd jaar geleden het levenslicht zag. „Onze stichting behoort tot de oudste van Nederland", bekent Hans van Fulpen. Hij is sinds anderhalf jaar penvoerder van de instelling. Hij kijkt uit naar de oplevering van het nieuwe onderkomen voor onder meer 58 bewoners met dementie die in kleinschalige groepswoningen worden gehuisvest.

„Voorts hebben we de beschikking over 28 royale één en twee kamerappartementen voor ouderen met een somatische zorgvraag", vult de bestuurder aan. „Deze groep bewoners huurt het appartement zelf en krijgt de zorg die ze nodig hebben van de medewerkers van het gasthuis." Een deel van de appartementen is opgenomen in het monumentale hoofdgebouw, dat evenals het aangrenzende Museum Flehite, van de tekentafel kwam van architect Herman Kroes. 'In het groen en vlakbij de stedelijke allure', zo omschrijft Van Fulpen de nimmer aflatende kracht van St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Dat bleek wel tijdens de rondleiding in het gebouw waar de naargeestige architectuur uit de jaren zeventig plaats heeft gemaakt voor strak en modern, met behoud van klassieke waarden.

„De kleinschalige groepswoningen inclusief de gemeenschappelijke ruimten voor de psychocheriatrische cliënten, die we straks in het afgesloten deel van het gebouw hebben ondergebracht, zijn ruim en comfortabel", legt de bestuurder uit tijdens het visiteren. „Deze cliënten hebben uitzicht op de groene binnentuin waar, als het weer het toelaat, dagactiviteiten plaatsvinden. „In het monumentale deel, dat aan de Achter Davidshof grenst, hebben we de appartementen gesitueerd waarbij alle bewoners prachtig uitzicht hebben op de levendigheid van de stad. Deze demotica woningen zijn ruim, rolstoeltoegankelijk en van alle sanitaire gemakken voorzien. De dagelijkse intramurale zorg wordt uiteraard geboden door onze verpleegkundigen."

Voor de enthousiaste Van Fulpen mag de oplevering vandaag al plaatsvinden. „Er zijn al veel potentiële geïnteresseerden", weet hij na de open dag die recentelijk meer dan vijfhonderd bezoekers trok. Zeker op deze rustieke locatie die de indruk wekt buiten te verblijven en toch in de stad.

St. Pieters en Bloklands Gasthuis

Locatie Vathorst (contactadres)

Wervershoofstraat 157

3826 EM Amersfoort

Tel. 033 - 4345600 

www.pietersenbloklands.nl

Locatie Davidshof (vanaf juni)

Achter Davidshof 1

3811 BD Amersfoort

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie