Netwerken is het nieuwe solliciteren

27 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Solliciteren bestaat voor een belangrijk deel uit netwerken. Mensen die na jaren hun baan verliezen, hebben vaak geen idee hoe ze dit moeten aanpakken. De Broekriem is een interactief platform voor en door werklozen om te leren hoe je 'solliciteert anno 2014'.

door Anne Vernooij

Door een reorganisatie verloor Amon Krijger (44) in 2012 haar baan. ,,Hoe solliciteer je eigenlijk tegenwoordig", vroeg zij zich thuis op de bank af. Een baan zoeken gaat nu immers heel anders dan vroeger. Haar oog viel toen op een oproep in de krant voor een bijeenkomst van De Broekriem. De Broekriem is een on- en offline beweging die in heel Nederland netwerk ontmoetingen organiseert voor en door werkzoekenden. Solliciteren draait nu immers veel meer om netwerken. Op de website van De Broekriem staat dat maar liefst 75 procent van de vacatures via het eigen netwerk wordt ingevuld. De Broekriem heeft een Facebookpagina en een eigen LinkedIn groep. Via het UWV hebben zij een training gegeven hoe je een LinkedIn aanmaakt, en hoe je er gebruik van maakt om een baan te zoeken. ,,Je kunt bijvoorbeeld veel meer met je LinkedIn dan je op het oog ziet", vertelt Amon. Ook zij heeft zich verdiept in dit online netwerk.

Vooral werkzoekenden vanaf een jaar of veertig melden zich. Het is vaak lastig voor hen om op een moderne manier te solliciteren. Van laag tot hoog opgeleide mensen sluiten zich aan en wonen de bijeenkomsten bij. Inmiddels organiseert Amon sinds een maand of vier, als event manager van De Broekriem, evenementen in Amersfoort. ,,Sommige werkzoekenden zijn nog gewend met de hand een brief te schrijven, deze mensen kun je veel bieden. Ik merk zoveel enthousiasme uit de zaal." Bij Ravelijn is binnenkort een bijeenkomst die zij georganiseerd heeft. Deze stichting biedt vrijwilligersfuncties aan, en werklozen weten vaak niet dat het aanbod zo groot is. ,,Het is interactief, veel vacatures kunnen op zo'n manier ingevuld worden en je bouwt zelf ook weer een netwerk op." Een voorbeeld van een vrijwilligersfunctie is een vrouw helpen met naaien. Ook een bestuursfunctie bij deze stichting behoort zelfs tot de mogelijkheden. ,,Ravelijn zoekt zelf ook nog een event manager", vertelt Amon met een lach. ,,Zo ben je ook nog eens goed bezig voor de samenleving en het staat goed op je cv."

De evenementen vormen een mix van motivatie en informatie. Zo is zij iemand op het spoor gekomen die een lachmeditatie geeft. Deze vrouw is zelf ook werkzoekend. ,,En een wandelcoach, die staat ook op mijn lijstje." Het mag allemaal niets kosten, want er is geen geld. De ruimte moet gratis zijn, en de sprekers doen het pro deo. Alleen voor de koffie en thee betalen de deelnemers drie euro vijftig. ,,Er is een vaste club mensen ontstaan die de evenementen bijwonen. Sommigen komen voornamelijk voor de club. Je kunt delen, je zit in hetzelfde schuitje." Wie een baan vindt, moet afscheid nemen van De Broekriem. Ook Amon geeft het stokje weer door als ze een betaalde baan heeft. De gelukkige ontvangt heel veel felicitaties van de anderen, weet Amon uit ervaring. ,,Je bouwt een heel netwerk op, als iemand bij een bedrijf gaat werken waar op een gegeven moment een functie vrijkomt, zou het zomaar kunnen dat je op die manier zelf een baan vindt."

De Broekriem

Stichting De Broekriem heeft een kernteam met drie vaste krachten. De event managers vormen de motor van de organisatie aangezien de events de kern van het bestaan zijn. De Broekriem gelooft in de kracht van een positieve mindset, hier ben je niet werkloos, maar in-between-jobs. Het initiatief is door ervaringsdeskundigen gestart omdat zij de behoefte hadden om inspiratie op te doen, zichzelf te blijven ontwikkelen en op een ludieke manier te netwerken. Het idee sloeg aan en is inmiddels een snelgroeiend netwerk met duizenden deelnemers door het hele land. www.debroekriem.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie