Plaatsing eerste struikelstenen in het najaar

24 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De eerste struikelstenen in Amersfoort zullen pas in het najaar van 2014 worden geplaatst . Dertig tot zestig stenen komen in het centrum van de stad te liggen, de eerste van ruim vierhonderd stenen voor Amersfoortse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De toename van de vraag naar struikelstenen of Stolpersteine is niet alleen uit Nederland en Duitsland, maar ook uit Frankrijk en Rusland sterk toegenomen, merkt Stichting Struikelstenen Amersfoort. De herdenkingsstenen worden geplaatst voor het laatste woonhuis van joden en verzetsstrijders, die gedood zijn gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het zijn vierkante stenen, tien bij tien centimeter, met een messingplaatje met naam en geboorte en sterfdatum. Ze worden uit principe met de hand gemaakt door Michael Friedrichs-Friedlander in Berlijn.

De Duitse kunstenaar en initiatiefnemer Gunter Demnig beschouwt zijn 'Stolpersteine' als een kleinschalig kunstproject . Hij wil kleine aantallen per keer, zodat steeds opnieuw het lot van de slachtoffers onder de aandacht wordt gebracht. Grote contingenten steentjes doen hem teveel denken aan wagonladingen slachtoffers op weg naar de vernietigingskampen. ,,We zullen permanent met hem overleggen over de realiteit en de gevoeligheid van de planning", aldus Abraham de Zwart, voorzitter van de Stichting Struikelstenen Amersfoort. ,,De vraag zal alleen nog maar toenemen, nu struikelstenen ofwel Stolpersteinen in heel Europa positief worden gewaardeerd. Er zijn nog talloze joden en verzetsstrijders die geen herdenkingssteen voor hun laatste woonhuis hebben gekregen."

Nabestaanden

Op www.struikelstenenamersfoort.nl staan de namen van de mensen waarvoor de struikelstenen zijn gepland. ,,We hopen dat nabestaanden contact met ons opnemen. Ze kunnen dan eventueel hun verhaal kwijt en wellicht is er meer informatie over voorouders. We willen met name contact met nabestaanden om hen te vragen aanwezig te zijn bij de plaatsing van de steen voor hun omgekomen familieleden."

Corderius College

Op de website staan ook aangrijpende verhalen van leerlingen van het Corderius College over hun studiereis naar Auschwitz-Birkenau en Krakau. De 35 leerlingen hebben via de Stichting Struikelstenen Amersfoort 35 namen van slachtoffers van het naziregime meegekregen. Al deze slachtoffers leefden voor of tijdens de oorlog in Amersfoort en zijn omgebracht in Auschwitz. Tijdens de bijeenkomsten en de reis hebben de leerlingen de namen van de 35 Amersfoortse slachtoffers op een kaartje meegedragen.

Een citaat van een van de leerlingen, Tessa Nauta: ,,De gedachte die steeds door mijn hoofd ging was: 'Hier had ik kunnen lopen. Hier was ik waarschijnlijk ook aan mijn eind gekomen, was ik eerder geboren.' Door mijn Joodse bloed zou ik hetzelfde lot tegemoet gekomen zijn dat is echt niet voor te stellen, maar toch is dat wat er ontelbare anderen wel overkomen is. Wat er gebeurd is, is verschrikkelijk, ik kan er helemaal niets aan doen. Het enige wat wij nog kunnen doen, is het niet vergeten en de mensen ons respect tonen, en zorgen dat deze waanideeën voor altijd uit onze maatschappij verdwijnen en nooit meer terug zullen komen."

Meer informatie via abr.dezwart@kpnmail.nl of via klaas.kwakman@planet.nl of tel. 033-4622163.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie