Zonnepanelen op daken maatschappelijk vastgoed

15 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeenteraad heeft in mei vorig jaar vijf thema's besproken die uitgangspunt gelden voor de Toekomstagenda Milieu. Het gaat om gezonde, veilige leefomgeving, klimaatbestendigheid, afvalloze stad, CO2-neutrale stad en groene stad. Het college legt de uitgewerkte toekomstagenda vol concrete plannen en acties nu voor aan de gemeenteraad. De Toekomstagenda Milieu bouwt voort op de ambities voor 2030 uit het Amersfoortse Milieubeleidsplan 2008-2011, die werd verlengd tot en met 2013.

,,Milieu is een terrein met een verre horizon, van investeringen die zich op lange termijn uitbetalen. Maar ook van de wandeling van morgen, het bezoek aan de kinderboerderij of de wens om stilte op dit moment", zegt wethouder Cees van Eijk. ,,In de Toekomstagenda leggen we ambities en doelstellingen vast, waarmee de stad en de gemeente gezamenlijk kunnen werken aan een gezonde, veilige en leefbare toekomst."

Veranderend klimaat

Met de Toekomstagenda wil de gemeente er voor zorgen dat de stad gezond en veilig blijft om voorbereid te zijn op het veranderende klimaat. Dat is een (deels wettelijke) taak van de gemeente, bijvoorbeeld bij geluid, luchtkwaliteit en externe veiligheid. Hier heeft de gemeente een relatief grote rol. Dat ligt anders als het gaat om een groene, klimaatbestendige stad of het terugdringen van de CO2-uitstoot. Daar zijn veel partijen bij betrokken en is de gemeente één van de spelers. Samenwerken met inwoners en organisaties en faciliteren van initiatieven uit de stad zijn noodzakelijk. In de toekomstagenda geeft de gemeente aan hoe zij daar aan wil werken.

Zo is bij het thema 'CO2-neutrale stad' één van de ideeën om daken van maatschappelijk vastgoed (zoals scholen en sporthallen) beschikbaar te stellen aan de stad, zodat energiecoöperaties er zonnepanelen op kunnen plaatsen. Amersfoorters die bijvoorbeeld zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, kunnen daaraan deelnemen en krijgen op die manier toch de mogelijkheid om duurzame energie op te wekken en te gebruiken.

De gemeenteraad bespreekt op 28 januari over de Toekomstagenda Milieu. Als de raad het plan vaststelt, wordt deze verspreid via onder andere www.amersfoort.nl. Een duurzame stad betekent onder andere bewust omgaan met papier. Daarom wordt de Toekomstagenda Milieu alleen digitaal beschikbaar gesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie