Column Joop de Keijzer

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

Afgelopen zaterdag vertrokken mevrouw de Keijzer en haar zumba dansdames onder leiding van 'aanvoerster' Gre Tilstra om 13.00 uur die middag naar Aalsmeer. De groep waarvan de jongste 58 en de oudste 79 is, had zich goed voorbereid. Haartjes in de lak, lipjes rood, het danspakje gestreken en netjes opgevouwen. Toilettasje mee, iets te snoepen voor onderweg, gauw nog effe plassen, de Tomtom ingesteld en dan op weg naar de studio's. Ter plekke aangekomen netjes ontvangen door de organisatie, omkleden en dan maar wachten tot je wordt opgeroepen.

Door of niet door, dat is de vraag.

Jongens en meisjes in allerlei uitdossingen waren aan het opwarmen. Anderen stonden als acrobaten te rekken en te strekken. De toiletten waren constant bezet door zenuwachtige tieners die er perfect uit wilden zien. Omkleden kon achter opgestelde schermen en presentatrice Chantal Janzen danste gezellig mee tijdens een warming-up van onze zumbagirls. Er kon slechts een consumptiebon af. Daar er honderden danskandidaten waren uitgenodigd, waren snacks zoals tosti's en broodjes gezond al in een vroeg stadium uitverkocht. Het nuttigen van een meegebrachte boterham was eigenlijk niet toegestaan, zodat mevrouw de Keijzer om tien uur 's avonds uitgehongerd eindelijk de huiskamer betrad. Mobieltjes werden streng in de gaten gehouden. Er mocht niets naar buiten gelekt worden. Wat had ze een lange vermoeiende dag achter de rug. Ze waren pas om acht uur aan de beurt, waarna ze hun danceact mochten laten zien voor de jury bestaand uit Lieke van Lexmond, Dan Karaty en Jan Kooijman. De uitverkochte zaal genoot met volle teugen. Ik was natuurlijk razend nieuwsgierig hoe het was afgelopen, maar ze mocht absoluut niks loslaten.

Dan is het tijd voor wat strikvragen en plagerijtjes. ,,Kleurde de vloer groen of rood?", vroeg ik quasi geïnteresseerd. Een glimlach verscheen maar verder bleef het stil. ,,Gaan jullie nu een nieuw nummer instuderen?" Geen commentaar. ,,Houden jullie de volgende keer deze kleren aan of gaan jullie iets nieuws aantrekken?" Weer hield ze haar lippen stijf op elkaar. ,,Zal ik de volgende keer rijden, dan kunnen jullie je rustig voorbereiden?" Weer geen commentaar. ,,Kunnen we alvast kaarten voor de volgende ronde bestellen of is dat niet nodig?" ,,Ik wil een koppie thee met een broodje kaas, want ik heb nog niks gegeten", was het enige wat ze zei, terwijl ze naar de keuken liep om wat te gaan klaarmaken. U begrijpt dat om ons huwelijk in stand te houden ik uiteindelijk mij heb neergelegd bij haar standvastige houding en haar besluit om niks los te laten over het verloop van dit dansevenement van RTL4.

Iedereen die belt, mailt, sms't en langskomt wordt met een kluitje het riet ingestuurd. Tot op heden weet echt nog niemand in onze familie, vrienden en kennissenkring of ze door zijn of niet. Eén ding is zeker, een geheim is bij haar veilig. ,,Mag ik dan de datum weten wanneer het word uitgezonden?", vroeg ik wanhopig. ,,Op 28 februari word het uitgezonden en dat is echt het enige wat ik mag verklappen. En nou houd je verder je mond dicht, ik ga slapen, want ik ben aan het eind van mijn latijn." ,,Kan ik wel een bloemetje voor je kopen of een ontbijtje op bed laten bezorgen?" Er vliegt een kussen door de lucht dat ik haar ternauwernood kan ontwijken. Ze blijft raadselachtig glimlachen. Ik geef het op, ze heeft gewonnen. Kijkt u zelf maar op die avond naar de televisie, want dan weet ook ik pas of de dansvloer rood of groen kleurde afgelopen zaterdag daar in Aalsmeer. Ben zelf een verstokte publieke omroep kijker, maar voor die avond maak ik vanzelfsprekend een uitzondering!"

Joop de Keijzer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie