'Monument voor Mondriaan past perfect in het straatbeeld'

14 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De afgelopen maanden mochten bezoekers van het Mondriaanhuis hun stem uitbrengen op één van de drie ontwerpen voor een monument van Mondriaan dat over enige tijd nabij het Mondriaanhuis zal worden geïnstalleerd. Er werd veel gebruik van gemaakt; duizenden bezoekers leverden een formulier in en gaven vaak met een uitgebreide onderbouwing waarom zij voor een bepaald ontwerp kozen.

Wethouder Pim van de Berg mocht maandag bekendmaken welk ontwerp uiteindelijk gekozen werd; hij gaf een bloemlezing uit de reacties op de ontwerpen. ,,Het ontwerp van Paul de Reus sprak veel mensen aan door het speelse karakter en de humor die er in verborgen zit." In dit ontwerp wordt de achtjarige Piet Mondriaan als een marionet bestuurd door de de oudere kalende Mondriaan. ,,Schitterend en verrassend hoe je van bovenaf ook weer een compositie van Mondriaan ziet." Mensen die op het ontwerp van Andrei Reuter stemden, vonden dat in zijn werk het latere werk van Mondriaan het meest herkenbaar was: een bekende compositie van Mondriaan die 'ontspringt' uit het schoolgebouw. ,,Het doet volledig recht aan de kunst van Mondriaan", vond een bezoeker.

Met een ruime meerderheid werd een duidelijk voorkeur uitgesproken voor het 'telraam' van Frank Halmans. Volgens bezoekers: ,,Het ontwerp is opvallend in zijn eenvoud en zijn originaliteit"; ,,Het past perfect in het straatbeeld van Amersfoort"; ,,Het verbindt op een mooie wijze de spelende Mondriaan met de school en de straat."

Marjorie Degen die ook een tentoonstelling van de drie kunstenaars heeft ingericht is ook content met de keuze. ,,We zijn nog bezig met het bijeenbrengen van het benodigde geld; er is een crowdfundingproject gestart, en nu er een keuze is gemaakt voor het ontwerp zijn we optimistisch dat het ook lukt. Bijdragen zijn nog van harte welkom."

Behalve dat hij het kunstwerk mag gaan maken (zodra de financiële middelen er zijn) kreeg de kunstenaar ook nog van Pim van de Berg een 'wisseltrofee' van de gemeente Amersfoort, de bekende Mondriaan stropdas. ,,Ik ben er natuurlijk heel blij mee, maar ik zal hem niet veel dragen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie