Vriendengroep klust in Malindi

13 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Zeven vrienden uit Amersfoort gaan in september naar Uganda om daar een school en weeshuis af te bouwen. Om dit mogelijk te maken houden zij een sponsoractie. ,,Wij kunnen iets concreets betekenen voor deze kinderen", zegt organisator Gert Schimmel.

door Anne Vernooij

De Ugandese Joan Machora is oprichtster en directrice van de school in Malindi, waar voornamelijk weeskinderen op zitten. Zij woont in Nederland, maar ze reist zoveel mogelijk naar Uganda. Op deze school zitten 350 kinderen, waarvan 200 weeskinderen. Gert Schimmel vertelt dat hij met Joan in contact is gekomen, en zes vrienden zover heeft gekregen om in september samen naar Uganda te gaan om de nodige klussen op te knappen. ,,Veel mensen doneren aan een goed doel, wij kunnen hier iets concreets betekenen voor deze kinderen." De school is al geopend in 2009, maar er is nog veel werk te doen. ,,We hebben een aantal prioriteiten, en een daarvan is de grote eetzaal opknappen. Er ligt nu nog zand op de grond, maar we gaan een betonnen vloer storten. We willen niet dat de kinderen zand eten." Ook de buitenkant van de school moet nodig gestuukt, en de afvoeren gemaakt. Om meer weeskinderen de mogelijkheid te bieden om te overnachten realiseren de mannen ook een tweede slaapplaats bij de school.

Sponsoractie

De vriendengroep is begin dit jaar een sponsoractie gestart, ook de televisie willen zij benaderen om aandacht te vragen voor deze actie. ,,We zijn geen vaste organisatie, alles gaat direct naar het weeshuis en de school. De Amersfoorters betalen hun eigen reis ook zelf. In Malindi ontbreekt het aan veel bouwmateriaal. ,,Een betonmolen staat daar bijvoorbeeld nog niet." In IJmuiden staan containers klaar om alles te verschepen. Ook kleding voor de weeskinderen gaat mee in de container. ,,Het duurt wel even voordat alles op de plaats van bestemming is." De groep gaat tien dagen lang klussen. Langer kan niet, omdat een aantal van hen een eigen aannemersbedrijf heeft. ,, Als we zo efficiënt mogelijk werken moet het met zeven man lukken om in die tijd alles af te krijgen."

De school staat in Malindi, een klein dorp in de buurt van de toeristische bestemming Jinja. Er zijn hier veel weeskinderen, en dit aantal neemt nog steeds toe door het stijgend aantal aids-slachtoffers. De school is vernoemd naar hoofdsponsor Peter Kruidenier en bestaat uit acht klaslokalen, een computerlokaal, en een slaapruimte. In de toekomst wil Joan Machora ook een kleuterschool oprichten, en een kliniek voor de school en de lokale bevolking.

Het project is te volgen via de website www.peters-primaryschoolmalindi.com. Voor meer informatie en deelname aan de sponsoractie: Gert Schimmel, email: gert.schimmel@12move.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie