Grondstoffen ophalen, afval wegbrengen

6 januari 2014 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Restafval 24 uur per dag zelf kunnen weggooien en waardevolle grondstoffen, zoals plastic, voor de deur laten ophalen. Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorkeur om deze manier van afvalinzameling in Amersfoort nader uit te werken. Doel: in 2020 scheiden Amersfoorters zeventig procent van hun afval. De gemeenteraad spreekt op 14 januari over dit voorstel.

Als de raad instemt met de voorkeur van het college, onderzoekt de gemeente de komende periode hoe de nieuwe werkwijze in de praktijk uitpakt. Hoe Amersfoorters nu met hun afval omgaan, is te zien op www.amersfoort.nl. In korte filmpjes vertellen de familie Vermeulen, de heer en mevrouw Van den Hoek, familie Van Hamersveld, Lennard Meijerse en Christine over hun ideeën en praktische oplossingen voor afval.

,,Veel inwoners en organisaties in Amersfoort zetten zich in voor een duurzame stad en steunen inzamelen van waardevolle grondstoffen", zegt wethouder Cees van Eijk. ,,Als de raad instemt met deze voorkeur, gaan we deze variant uitwerken. Daarmee kunnen we Amersfoort nog duurzamer maken. Ik kan me voorstellen dat een nieuwe manier van afvalinzameling praktische vragen oproept bij bewoners. De komende tijd gebruiken we om daar antwoorden op te vinden en inwoners de gelegenheid te bieden om mee te denken."

Amersfoort wil in 2030 een afvalloze stad zijn, waar het meeste afval als grondstof gebruikt kan worden voor een nieuw product. Dit draagt bij aan een duurzame stad. Om dit te bereiken, is het nodig dat Amersfoorters gemakkelijker afval kunnen scheiden. Nu blijft het percentage afval dat wordt gescheiden al jaren steken op 53 procent. Alleen een nieuwe manier van afvalinzameling kan dit percentage verhogen. Het is aan de gemeenteraad om een keuze te maken welke variant verder wordt uitgewerkt in een Uitwerkingsplan. Dat gebeurt in januari.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorkeur uitgesproken voor de variant waarin waardevolle grondstoffen (kunststof verpakkingsafval, papier en groente fruit en tuinafval) aan huis worden opgehaald. Inwoners brengen hun restafval weg naar ondergrondse verzamelcontainers. Deze variant wordt omgekeerd inzamelen genoemd. In deze variant worden de ondergrondse verzamelcontainers in overleg met bewoners op logische plekken in de wijk geplaatst, bijvoorbeeld op de route naar de snelweg of het winkelcentrum. Afval, waaronder ook hinderlijk geurend afval, kan 24 uur per dag naar zo'n container worden gebracht. Alleen bij deze variant kan de doelstelling van 70% afval scheiden gehaald worden. Dit blijkt ook uit de ervaringen in steden als Arnhem, Zwolle en Utrecht. Bewoners in en rond de binnenstad bieden al op deze manier hun afval aan. In 2008 is daar begonnen met het plaatsen van ondergrondse verzamelcontainers voor restafval.

De gemeenteraad spreekt in januari over het voorstel. Als de raad instemt met de voorkeur van het college, wordt er een Uitwerkingsplan gemaakt. Daarin staat hoe maatwerk geleverd kan worden voor inwoners met een fysieke beperking en inwoners die weinig of geen ruimte hebben voor containers. Ook komt er in het plan een extra optie voor het gefaseerd invoeren van de nieuwe manier van inzamelen. Tot slot worden de financiële consequenties in kaart gebracht. Dat Uitwerkingsplan wordt ter goedkeuring aan de raad voorgelegd. De raad kan er vervolgens mee instemmen of ervoor kiezen om een andere variant opnieuw te bekijken. Daarnaast wordt er een apart voorstel gemaakt voor een andere financiering van het halen en brengen van grof huishoudelijk afval.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie