Rijksmonument krijgt nieuw verpleeghuis

16 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,Veel mensen denken nog steeds dat er luxe appartementen in komen", zegt bestuurder Hans van Fulpen. Maar niets is minder waar. In juni volgend jaar gaat het geheel gerenoveerde rijksmonument St. Pieters en Bloklands Gasthuis weer open. Amersfoort krijgt er dan een nieuw verpleeghuis bij.

door Anne Vernooij

Op de oprit van het indrukwekkende monumentale pand staat een enorme rij bestelbussen van alle werklui. Van binnen is het nu nog een bouwput, maar in januari kunnen belangstellenden al komen kijken tijdens de open dag. Twee jaar geleden zijn de bewoners van het oude verzorgingshuis verhuisd naar een nieuw onderkomen in Vathorst. Dit rijksmonument in de binnenstad heeft daarom een tijd leeg gestaan, pas in maart van dit jaar is gestart met de renovatie. ,,Een nieuw verpleeghuis, dat is bijzonder in deze tijd omdat veel tehuizen hun deuren noodgedwongen moeten sluiten", vertelt bestuurder Hans van Fulpen.

Verscholen gebouw

Het verpleeghuis bestaat uit het rijksmonument en een enigszins verscholen gebouw dat er achter ligt uit de jaren zeventig. Cliënten met somatische aandoeningen, een lichamelijke beperking, die een zware vorm van zorg nodig hebben, komen hier wonen. En cliënten die dementerend zijn, voor hen is de afdeling psychogeriatrie. Voor de eerste doelgroep zijn er 28 appartementen gemaakt, zowel in het nieuwere als in het monumentale deel. ,,Vroeger waren de kamertjes 25 vierkante meter", vertelt Van Fulpen. Nu komen er ruime een- en tweepersoons appartementen met een eigen sanitaire ruimte met douche en toilet. Het uitzicht zowel aan de voorkant als aan de Westsingel is prachtig. Een aantal appartementen hebben plafonds van bijna vijf meter hoog, en dat zorgt voor een luxueuze uitstraling. De hoekappartementen hebben in het toilet zelfs aan twee kanten grote ramen. ,,Het mooiste toilet van heel Amersfoort." Voor de kleinste appartementen kunnen bewoners nog huurtoeslag krijgen, maar voor de groteren niet. De huurprijs ligt tussen de 500 en 1000 euro per maand. ,,Omdat de mensen zelf de huur betalen, is de eigen bijdrage van de AWBZ ook weer aanzienlijk lager." De psychogeriatrische cliënten wonen in groepswoningen, met acht personen delen zij een keuken en een huiskamer. De cliënten krijgen wel allemaal een eigen kamer. De opzet is bewust kleinschalig: ,,Het is een groot gebouw, anders zijn de impulsen te groot." In de brede gangen en op de balkons kijk je uit over de lichte binnenplaats. Mensen kunnen eventueel hier hun eigen meubels neerzetten en zo een zitje maken naar de binnenplaats toe." Naast de deuren van de individuele kamers zijn nisjes gemaakt. Hier komt verlichting in. ,,De mensen kunnen hier hun eigen spulletjes neerzetten waardoor ze hun eigen woning beter terugvinden", legt Van Fulpen uit.

Luchtig karakter

De binnenplaats heeft een enorm glazen dak, via een loopbrug wandel je van het oude naar het nieuwe deel. Op de loopbrug kijk je op de achterkant van het monumentale pand met prachtige ramen en houten luiken. Aan de andere kant zijn de ruime balkons van de afdeling psychogeriatrie en is er een opvallende wand gemaakt met speels gesitueerde vierkante ramen. Door de hoogte krijgt de binnenplaats een luchtig karakter.

De achterzijde van het jaren zeventig-gebouw is geschilderd in een opvallend rode kleur, vroeger was deze buitengevel helemaal grijs. In de grote binnentuin is het restaurant gebouwd met wanden van glas. De appartementen aan de achterkant kijken uit op de monumentale Mannenzaal. Mannen en vrouwen werden vroeger apart verzorgd in een Mannen- en Vrouwenzaal. In 1907 werd het huidige gasthuis gebouwd en een groot deel van het oude complex gesloopt, alleen de Mannenzaal en de kapel zijn behouden gebleven.

De ligging ten opzichte van de oude binnenstad is mooi, en op loopafstand van de V&D. ,,Dat is voor veel ouderen heel belangrijk."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie