Golf woninginbraken tijdens laatste maanden 2013

13 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In 2012 vonden er veel woninginbraken plaats in de Amersfoort. In de eerste acht maanden van 2013 was een daling van 15% woninginbraken zichtbaar ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Helaas vonden in de laatste maanden van 2013 weer veel woninginbraken plaats. In november 2013 werden in Amersfoort 136 woninginbraken gepleegd waarvan 63 pogingen. Dat blijkt uit recente aangiftecijfers. Het afgelopen jaar is op allerlei manieren inzet geleverd met als doel inbraken te voorkomen en te bestrijden. Bewoners (waaronder veiligheidsambassadeurs) werden volop betrokken en spanden zich in om het inbraakrisico voor de eigen woning of de buurt kleiner te maken. Met allerlei voorlichtingsbijeenkomsten in wijken kregen bewoners concrete tips om de kans op inbraak in hun woning te verminderen. De politie voerde gericht toezicht uit in de wijken waar de inbraken toenamen om de pakkans van verdachten te vergroten en potentiële inbrekers te demotiveren.

Bij een concentratie van woninginbraken in een gedeelte van een straat worden bewoners hiervan per brief op de hoogte gesteld. In de brief staan tips en zit een waardebon voor een gratis woningscan.

Met kerst en oud & nieuw zoeken veel mensen hun familie en vrienden op. Dat weten helaas ook inbrekers. Die slaan juist tijdens deze feestdagen hun slag. Via flyers en voorlichtingsinformatie worden bewoners bewust gemaakt van de risico's op een inbraak in deze periode. Ook gaan 40 veiligheidsambassadeurs verspreid over heel Amersfoort flyeren bij bewoners die hun huis donker hebben achtergelaten om hen zo te wijzen op het verhoogd risico om slachtoffer te worden van een woninginbraak. De politie zet extra capaciteit en waarschuwen bewoners op onveilige situaties rondom de woning. Daarnaast worden in de laatste maanden van dit jaar dynamische controles opgezet. Het doel van deze controles is tweeledig: het verstoren van potentiële inbrekers bij het treffen van voorbereidingen voor het plegen van woninginbraken en het op- of buiten heterdaad aanhouden van verdachten van woninginbraak.

Belangrijk blijft dat bewoners bij een verdachte situatie direct het alarmnummer 112 bellen om zo de kans op een woninginbraak te verkleinen en de pakkans van verdachten te vergroten. Bij zo'n verdachte situatie moet goed gelet worden op het signalement van de verdachte en kentekens van verdachte voertuigen.

Kijk op de website www.amersfoort.nl/woninginbraak voor tips.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie