Amersfoortse kerken verlichten armoede met 153.887 euro

9 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De diaconie van de Protestantse Gemeente Amersfoort (PGA) heeft het initiatief genomen om inzicht te krijgen in de hulp die kerken bieden in armoedesituaties. Twaalf van de twintig uitgenodigde diaconieën en caritasinstellingen hebben een enquête ingevuld over gegevens uit 2012. De uitkomsten zijn vergeleken met het landelijk oecumenisch Armoedeonderzoek en het Amersfoorts onderzoek 2006.

Alle twaalf kerken in Amersfoort zijn betrokken bij de ondersteuning van mensen die financieel in de knel zijn geraakt. En alle respondenten zijn actief op zoek naar situaties van armoede in hun omgeving. In het onderzoek worden activiteiten genoemd om armoede op te sporen: artikelen in het kerkblad, reageren op signalen binnen de eigen gemeenschap, via voedselbanken en belangenorganisaties.

Het aantal gehonoreerde hulpaanvragen in 2012 is gemiddeld 123. Landelijk is dat 71 keer voor een stad met een inwonertal tussen de 100.000 en 200.000. In Amersfoort is de immateriële ondersteuning, waaronder hulp bij het invullen van formulieren, sterk vertegenwoordigd ten opzichte van de landelijke trend. Ook wordt in Amersfoort veel geld en energie gestoken in het verstrekken van kerstattenties en het werk van de Inloophuizen. De twaalf Amersfoortse kerken zijn erg betrokken bij lokale organisaties zoals de Voedselbank, de Kledingbank en SchuldHulpMaatje.

Het totaalbedrag aan armoedebestrijding door de Amersfoortse kerken was over het vorige kalenderjaar 153.887 euro. Eén van de conclusies van het Amersfoortse rapport is dat de kerken in gesprek moeten gaan met de gemeente over het armoedebeleid, over de gesignaleerde knelpunten en de uitvoering van regelingen. Een aanbeveling voor de kerken zelf is dat er meer overleg en samenwerking nodig is om mensen nog beter van dienst te kunnen zijn.

Meer informatie over het landelijk armoedeonderzoek: www.kerkinactie.nl. Meer informatie over het Amersfoorts onderzoek: Hans van Grevenstein, hans.van.grevenstein@gmail.com of tel. 06-26980423.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie