Finale voor kunstproject This is it

9 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Zonnehof opent donderdag 12 december 17.00 uur haar deuren voor de finale van This is It! De kunstenaars Liesje van den Berk, Eva Bullens, Constantin Duca, Sylvie van de Loo, Anna Skubisz, BéréniceStaiger, Suzanne Vos en Jolijn de Wolf laten zich zien; acht kunstenaars, acht statements, acht filmische portretten en één publicatie. Wethouder Pim van den Berg geeft het startsein voor een mix van beeldende kunst, design, performances, workshops, tekensessies, muziek en video.

door Jolanda Meulendijks

'Wie ben jijalskunstenaar, wat is jouw kern en unieke waarde als kunstenaar, welke uitdagingen en valkuilen zie je en wat wil je bereiken?' De stichting Jonge Kunst heeft voor haar finaleproject acht kunstenaars uitgenodigd om met deze vragen aan de slag te gaan. In vier coachingsbijeenkomsten heeft Mieke Bouma, coach en storyteller, de kunstenaars meegenomen in deze zoektocht. Verhalen en scriptconcepten werden geschreven, voorgelezen, herschreven, bediscussieerd en becommentarieerd. Vele vragen vuurden de kunstenaars op elkaar af, met uiteindelijk doel ook zelf scherper te verwoorden wat hen beweegt en wat de kern is van hun werk. Het resultaat van hun zoektocht presenteren zij in Paviljoen De Zonnehof in Amersfoort. Achtkunstenaars maken dan een statement: this is it, this is me.

Filmische portretten

Uit deze bijeenkomsten zijn acht videoscripts ontstaan waarin de kunstenaars zich in anderhalve minuut voorstellen en laten zien wat hen beweegt. Een filmisch portret maken met jezelf in de hoofdrol bleek een inspirerende maar niet altijd eenvoudige klus te zijn. ,,In der Beschränkung zeigt sich der Meister.” Programmamaker Bart Nelissen zorgde voor opname en editing. Donderdag 12 december gaan ze in première.

Ook is gezamenlijk toegewerkt naar een publicatie over dit project, vormgegeven door Ron Jagers van Kees, bureau voor grafisch ontwerp. Een document dat laat zien hoe deze acht kunstenaars hun eigenheid gezocht, verwoord en verbeeld hebben.

Programma

Vier dagen lang snuitkevers, brandende vleugels, blaadjes bladgoud, het ruilrestaurant, troostzakdoeken, roterende spiegels, kleurpotloden, fruitschalen, ritme in verf, kokkelende klinkers en nog veel meer kunst, design, video en actie. Donderdag 12 december is de opening met om 16.30 uur de inloop; 17.00 uur wethouder Pim van de Berg die de manifestatie opent. Prêt à Portret door Eva Bullens in samenwerking met Paul van Dorsten; bezoekrs kunnen meetekenen met Bérénice Staiger aan een grote wandtekening.

Vrijdag 13 tot en met zondag 15 december van 12.00 tot 18.00 uur kan de Kokkelende Klinker-fiets voor de deur van De Zonnehof gepakt worden voor een route over Kokkelende Klinkers in de stad, het openluchtconcert van de straat. Meer inforamtie op www.kokkelendeklinkers.nl. Vrijdag 13 december van 13.00 tot 16.00 uur kan weer meegetekend worden aan een grote wandtekening.

Zaterdag 14 december 12.00 tot 16.00 uur; Zes Scheve Zeven, een zeefdrukworkshop van Eva Bullens en Willemijn Doop. Van 15.00 tot 15.15 uur 'Geluid en Ritme' door duoband Glitterkots en Nasmaak; 16.00 tot 16.15 uur 'Performance' door Liesje van den Berk; 17.00 tot 17.15 'Geluid en Ritme'.

Zondag 15 december:

Zondag 15 december 13.00 tot 16.00 uur 'Teken mee'; 12.00 tot 18.00 uur 'Het Ruilrestaurant'. Een ingrediënt kan meegenomen worden uit één van de categorieën (fruit, noten, gedroogd vlees, kaas, zuivel, groente, gedroogde vis en granen) en Het Ruilrestaurant maakt er lekkere hapjes van. Meer informatie op www.ruilrestaurant.nl. Van 16.00 tot 17.00 uur is de slotmanifestatie. Anchorman Lex van de Haterd neemt de bezoeker mee langs alle acht kunstenaars en zet ze in de spotlight.

De Zonnehof is vrijdag 13 tot en met zondag 15 december 12.00 tot 18.00 uur open. De entree is gratis, de publicatie kost 4 euro. Meer informatie op www.jongekunst.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie