Samen leren verantwoordelijk te zijn voor anderen

4 december 2013 om 00:00 Nieuws

VATHORST - Samen verantwoordelijk voor een ander, daar gaat het om in de maatschappelijke stage van het Vathorst College. Meer dan tweehonderd leerlingen doen mee aan het project dat loopt van 2 tot en met 6 december. Het doel deze week is om organisaties voor maatschappelijke hulp te ondersteunen.

door Cees Wouda

Zo is er in de school een tijdelijke keuken ingericht waar soep gekookt wordt ten behoeve van de daklozenopvang. De leerlingen zijn zelf naar de dagopvang geweest om beter te begrijpen wat het betekent om dakloze te zijn. ,,Ik ben met een dakloze door de stad gelopen en hij heeft me ook de geheime plekjes laten zien waar ze wel eens verblijven", zegt één van de leerlingen. Ze kennen ook allemaal Rini wel, de onlangs overleden dakloze. ,,Sommige daklozen willen geen huis, maar het kan ook gebeuren dat iemand zijn huis kwijtraakt omdat hij het niet meer kan betalen."

Alles in het project is door de leerlingen zelf georganiseerd. Isar, Majda, Lisanne en Vincent uit 4 VWO zijn onderdeel van het team dat de leiding heeft aan de leerlingen uit de lagere klassen. ,,Lisanne kan heel goed leiding geven", vinden de andere leden van het team, "Ze houdt heel goed in de gaten wat er nog moet gebeuren en daardoor zijn veel eerder klaar dan we eerst dachten." In een lokaal ligt al een flinke berg vuilniszakken gevuld met tweedehands kleren en schoenen en er wordt nog meer gesorteerd.

Ook zorgen ze dat alles goed bekend wordt via de media. Iedereen van de pers wordt netjes ontvangen en krijgt alles uitgelegd over het project. ,,Niet dat we onszelf zo belangrijk vinden, maar we willen wel graag inspiratie zijn voor anderen, dat die ook zoiets kunnen gaan doen."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie