'Hopelijk wil iedereen bijdragen'

3 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De 'Lange Jan' krijgt nieuwe verlichting. Maar daar is wel het geld van de Amersfoortse bevolking voor nodig. Voor maar liefst 115.000 euro zal de Onze Lieve Vrouwetoren vanaf volgend jaar het stralende middelpunt van Nederland zijn. ,,De toren is van ons samen. Hopelijk wil iedereen bijdragen aan hét symbool van de stad", aldus Kees Heerkens, secretaris van de stichting Stralend Middelpunt van Nederland en een van de initiatiefnemers van het nieuwe lichtplan.

door Nicoline Lans

Tijdens de presentatie van de plannen voor de nieuwe verlichting op 26 november werd de website www.stralendmiddelpuntNL.nl officieel gelanceerd door wethouder Pim van den Berg. Initiatiefnemers Jeroen Jans, die belangeloos het lichtplan ontworpen heeft, Hans Kattemölle, voorzitter van de stichting en Kees Heerkens zijn ervan overtuigd dat de verlichting van de toren anders moet kunnen en willen dat aan de gemeente bewijzen.

De huidige verlichting van de toren is afgekeurd en moet vervangen worden. ,,De lampen die nu op de toren schijnen, zijn al een aantal jaren verboden", zegt Heerkens. ,,Daar zit kwik in en ze worden ook niet meer geproduceerd. Van de vier lampen zijn er overigens ook al twee kapot. De toren wordt nu 'plat' verlicht, wat ervoor zorgt dat veel licht verloren gaat in de lucht. Bovendien weten weinig mensen dat de toren van boven open is, omdat je dat met de huidige verlichting niet kan zien."

Lichtkunstenaar Jans besloot een ontwerp te maken voor de Lange Jan waarbij de opengewerkte bovenkant van de toren van binnenuit wordt verlicht. De rest van de toren wordt verlicht door led lampen aan en op de toren te bevestigen. ,,Dat kan je vergelijken met vroeger, toen je als kind met een zaklamp onder je kin scheen." Nadat Heerkens en Kattemölle door Jans benaderd waren werd de stichting Stralend Middelpunt van Nederland in het leven geroepen.

Het nieuwe lichtplan is duurzaam. De 138 LED-armaturen verbruiken vijftig procent minder stroom dan de huidige lampen. En waar de oude lampen elke vijf jaar vervangen moeten worden, kunnen de nieuwe lampen vijftien tot twintig jaar mee. Via de website kan voor minimaal 25 euro gedoneerd worden. Kiezen voor het sponsoren van een lamp van 2000 euro of zelfs een hele gevel kan ook. ,,Iedereen in de stad kan de toren zien. Het is letterlijk het middelpunt. De Lange Jan is van ons samen, laten we dan ook samen de verlichting voor elkaar krijgen."

In september 2014 wil Stralend Middelpunt van Nederland het geld bij elkaar hebben. ,,We willen op 26 oktober voor het eerst de lichten aanzetten", legt Heerkens uit. ,,Dan begint de wintertijd. Precies wanneer de klok verzet wordt, moeten de lampen aan gaan. Dat is ons streven."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie