Het is te warm: daklozen op straat

3 december 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Ongelofelijk vindt hij het, straatadvocaat René Slotboom van advocatencollectief Motiva. Het is 'te warm buiten' dus de daklozen die vorige week nog wegens de kou werden opgevangen in de nachtopvang aan de Arnhemseweg, zijn op straat gezet. Want het aantal opvangplaatsen is bezet, nu de extra plekken weer zijn opgeheven. En, van de belofte van de gemeente dat de winteropvang aan de Koppelweg eerder open gaat is ook niets terecht gekomen, constateert Slotboom.

door Bert Vos

,,Vannacht hebben er ongeveer twintig mensen buiten geslapen, waaronder een zieke man van 65 met een catheter. En dat terwijl er plek genoeg is aan de Koppelweg. Ze worden gewoon belazerd", zegt de advocaat verontwaardigd door de telefoon. Ad Meijer van de SP zag het al aankomen. ,,Onder druk van de publiciteit werd de 'Arnhemseweg' even open gesteld voor wat extra bedden. Dat kon door de brandweervoorschriften wat op te krikken. Nu alles geluwd is, draaien ze alles gewoon weer terug. Er moet wat ons betreft echter een structurele oplossing komen voor deze groep, vooral omdat er nu een pand aan de Koppelweg leeg staat dat niet open kan vanwege wat rotcenten. Daar hebben we vragen over gesteld bij het College."

Zo wil de SP-fractie weten waarom de winteropvang niet direct geopend wordt nu de weersomstandigheden dit noodzakelijk maken. Slotboom hekelt het feit dat er zoals hij zegt star wordt vastgehouden aan die datum. Verder vraagt de SP zich af waarom er niet met grote spoed naar alternatieve locaties wordt gekeken zoals leegstaand gemeentelijk vastgoed en wil ze weten of de gemeente ook van mening is dat financiële overwegingen nooit acute noodopvang mag belemmeren.

De regel is dat het onder nul graden celsius moet zijn alvorens men ook overdag in de nachtopvang van Kwintes terecht kan. ,,Nou, als het vier graden is, kan de gevoelstemperatuur min vier zijn. Het is gewoon triest dat deze groep nergens terecht kan", foetert Slotboom. Bijna twee weken geleden, toen de eerste winterkou zich aandiende, wilde hij zijn kantoor aan de Muurhuizen ter beschikking stellen aan de daklozen. Als een statement. Toen hij daarmee in de publiciteit kwam, gaf de gemeente snel een verklaring uit waarin stond dat de 'Koppelopvang' eerder open zou gaan en dat er extra slaapplaatsen gecreëerd werden.Van beide is nu geen sprake meer, omdat het weer daar geen aanleiding toe geeft.

Het is natuurlijk een geldkwestie beaamt de straatadvocaat. ,,Dan moeten ze er dure HBO'ers als begeleider neerzetten en beveiliging voor de deur. Dat laatste is helemaal niet nodig. Laat ze mij deze deze klus maar klaren, ik ben creatief, dat kost de gemeente geen cent extra."

In een reactie van de gemeente wordt gesteld dat de opvang aan de Arnhemseweg een nachtopvang is. De daklozen worden overdag opgevangen in de daklozenopvang aan het Smallepad. Wat het buiten slapen betreft. Kwintes heeft tot nu toe volgens afspraak iedereen uit de doelgroep die zich gemeld heeft binnengelaten en een overnachtingsplek geboden. Niemand hoeft tegen zijn/haar zin 's nachts buiten te slapen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie