Celstraf drie Roemenen voor dubbele ramkraak Amersfoort

28 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT(JPU) - Twee Roemeense mannen moeten van de officier van justitie 22 maanden de gevangenis in voor een dubbele ramkraak in de Amersfoortse Langestraat in de vroege ochtend van 20 augustus. Een derde verdachte uit Roemenië hoorde woensdag in de Utrechtse rechtszaal achttien maanden celstraf tegen zich eisen, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Vier mannen ramden omstreeks half vijf 's ochtends met twee gestolen wagens de winkelpuien van het Apple Center Amac en de tegenovergelegen Dixons-winkel. Niet veel later gingen ze er in een, eveneens gestolen, vluchtauto vandoor met een grote hoeveelheid laptops, tablets en computerspullen. De waarde van de buit uit het Apple Centre bedroeg 11.500 euro. Bij Dixons verdween voor 16.000 euro aan goederen, maar de winkel schat de totale schade door de ramkraak op minstens 35.000 euro, zo bleek tijdens de rechtszaak.

De politie zette op de Stadsring de achtervolging op de vluchtauto in. Die eindigde op de A28 toen de wagen van de dieven in een slip raakte. De 23-jarige bestuurder en een 20-jarige man werden direct aangehouden, maar de overige inzittenden wisten te voet te ontkomen. Een 40-jarige Roemeen werd opgepakt toen hij anderhalf uur later doorweekt uit de bosjes opdook. De vierde man is nog steeds spoorloos.

Terug naar Roemenië

Omdat de 20-jarige man als enige schuld bekende en openheid van zaken gaf, eiste de officier van justitie tegen hem een lagere straf. Volgens de verdachte had hij de ramkraken met zijn medeverdachten gepleegd, nadat ze hem in een internetwinkel in Den Haag hadden benaderd. In ruil voor zijn deelname zouden ze voor de man een ticket naar Roemenië kopen. Hij wilde terug naar huis, maar had geen geld.

De bestuurder van de vluchtauto en de 40-jarige Roemeen hielden zich in de rechtszaal van de domme. Volgens de bestuurder was hij met twee Spaanse kennissen in Amsterdam gaan stappen, had hij daar 'iets gerookt' en kon hij zich vanaf dat moment niets meer herinneren. ,,Tot ik pepperspray in mijn gezicht kreeg gespoten van de politie", aldus de man.

De 40-jarige Roemeen kwam met een soortgelijk verhaal op de proppen. Hij zou naar Amersfoort zijn gekomen om oud ijzer te zoeken, met landgenoten in de kroeg zijn beland, en uiteindelijk in een weiland hebben geslapen, omdat hij nergens kon logeren. Hoewel hij eerder de bestuurder van de vluchtauto op een foto aanwees als één van zijn drinkebroers, kwam hij daar in de rechtszaal op terug. Hij zou zijn medeverdachten nooit eerder hebben gezien.

De rechtbank doet woensdag 11 december uitspraak.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie