Column Joop de Keijzer

4 november 2013 om 00:00 Nieuws

Geen brugopeningen

Vijf maanden moet u het zonder Roel, Tom en Joop doen. Deze gezellige brugwachters komen pas weer in actie op 1 april. Een keurige brief van werkgever SwetsODV uit Zwijndrecht met daarin de opzegging per 1 november van ons contract. Ze waren uitermate tevreden. Hopen ons volgend seizoen weer te verwelkomen. Ik zal ze gaan missen, de vrolijk toeterende buschauffeurs als ik ze op de valreep effe gauw nog door laat rijden. Vijf maanden zonder bellende en zwaaiende fietsers. Nauwelijks mopperend wachtende voorbijgangers of het moet die ene ongeduldige scooterrijder zijn geweest die luid scheldend naar iemand belde: ,,Blijf effe op me wachte want die k.tbrug gaat net voor mijn snufferd open!" Vrijwel iedereen had begrip waardoor het voor ons ook prettig werkt.

Ik zal Theo van de Rova missen die met zijn toeter menigeen de stuipen op het lijf joeg. Sommige fietsers vlogen de stoep op of sloegen van schrik maar een zijstraat in. Het is er nog steeds niet van gekomen, een bakkie koffie bij Marco van de brandweer. Geen ongelukken, behalve een kapotte slagboom op de Koppelbrug en enkele bijna onthoofdingen. Nauwelijks incidenten op die grote hoop stront bij de Koppelbrug na. De wat kleinere hoop bij de deur van het brugwachtershuisje zal ik maar niet noemen. Een mini drama bij de Kwekersbrug, waar ik zonder het in de gaten te hebben, een duif verpletterde. Ook het stadsduivenpaar dat elk keer weer als de Kwekersbrug openging hun nest moest fatsoeneren en waarschijnlijk nu pas aan het grootbrengen van hun kroost toe is.

Sinds het klompje niet meer mag (ik mag geen geld aannemen) hebben wij op een blikje bier en een schippersbittertje na niets meer mogen ontvangen. Alleen complimentjes namen we in ontvangst, soms een opgestoken duim. Zelf kreeg ik een keer een kushandje toegeworpen, vergat daarna prompt de slagbomen te sluiten. Een attente wielrenner tikte toen maar op de deur waarna ik uit mijn mijmering ontwaakte.

Op het bankje rechts beneden van het huisje diverse paartjes aangetroffen zowel verticaal als horizontaal. Als ik met mijn fluitje en stemgeluid liet blijken dat ik eraan kwam schrokken de koppeltjes niet altijd op, maar bleven verstrengeld zitten of staan. Het plekje werd ook vaak gebruikt om een flesje bier of twee, drie of vier) te nuttigen. Soms bleef er een lege fles port of leeg pak vla achter.

De fietsboot was altijd een zekerheidje voor ons brugwachters met altijd vrolijke passagiers, bemanning en schippers. De bruggen gaat nog een keer open voor de intocht van Sinterklaas (16 nov.). Met toch zeker wel heel veel Zwarte Pieten mag ik hopen. Was een heerlijk seizoen met veel bezoekers en spectaculaire evenementen. Duizenden toeristen wisten onze Eemhaven te vinden. Ook de camperplaats tegenover de brandweer was goed bezet. Afgelopen vrijdag zijn we met zijn drieën even wat gaan drinken. Alle drie gaan we volgend jaar door. Ik heb begrepen dat de markt en havenmeesters dik tevreden over ons waren. Ook Rova René die onze declaraties (bijna) altijd goedkeurde, kijkt nu al weer uit naar het nieuwe seizoen. Telefoon en sleutels zijn ingeleverd en het is 's-morgens effe wennen. We hoeven niet meer klaar te zitten om negen uur. We kijken tevergeefs uit naar de kerstpakketten van gemeente Amersfoort, Rova Amersfoort en SwetsODV. Net als vorig jaar zullen door de bezuinigingen deze attenties aan onze brugwachtersneuzen voorbij gaan.

Joop de Keijzer

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie