Amersfoort middelpunt voor wijkprofessionals tijdens LPB-congres

4 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Op donderdag 7 en vrijdag 8 november is de stad het middelpunt voor wijkprofessionals in Nederland: dan vindt het jaarlijkse congres van het Landelijk Platform Buurt- en Wijkgericht Werken (LPB) plaats. Dit jaar is Amersfoort gaststad en medeorganisator. Het thema is 'Terug naar de toekomst'. Burgemeester Lucas Bolsius opent op 7 november om 9.30 uur het congres. Wethouder Rob van Muilekom reikt op vrijdagochtend 8 november de LPB Award uit.

Ruim vierhonderd wijkmanagers, wijkcoördinatoren, opbouwwerkers en andere wijkprofessionals, maar ook vertegenwoordigers van woningcorporaties en bestuurders gaan tijdens het congres met elkaar in gesprek over de ontwikkelingen op het gebied van wijkgericht werken. Centraal staat daarbij de nieuwe samenwerking tussen de overheid en burgers.

De gemeente organiseert het congres samen met het LPB. Diverse sprekers en workshopleiders uit het hele land zorgen voor het programma. Ook Amersfoortse inwoners, ondernemers en ambtenaren verzorgen een workshop of leveren op een andere manier hun bijdrage aan het evenement. Hiermee geven zij de nieuwe samenwerking tussen de overheid en burgers meteen al vorm. Zij praten er niet alleen over, maar werken daadwerkelijk samen: een nieuwe stap in het wijkgericht werken. Dit sluit aan bij de inzet van de gemeente Amersfoort om wijkgericht werken een nieuwe impuls te geven.

Flexibele overheid

De veranderende samenleving vraagt om een overheid die flexibel is, meebeweegt en veerkracht toont. Zij moet aansluiting houden bij initiatieven van ondernemers en burgers; die nemen volop de ruimte om zélf hun maatschappij te (re)organiseren. Daarbij wordt teruggegaan naar waarden uit de jaren 50 en 60 of zelfs eerder, tot in de Gouden Eeuw. Toen het ruilen van diensten en zelforganisatie meer vanzelfsprekend waren - of leken te zijn. In een samenleving waarin de verhouding tussen overheid, burgers en bedrijven blijvend verandert, krijgen deze begrippen een nieuwe betekenis, daarom het thema: 'Terug naar de toekomst'.

LPB Award

Op vrijdagochtend 8 november reikt wethouder Rob van Muilekom de LPB Award uit aan het meest inspirerende wijk- of buurtinitiatief. De prijs bestaat uit een trofee en een bedrag van 1500 euro.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie