Zestig jaar 'een waaier van leven'

4 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - KBO Amersfoort-Nijkerk bestaat 60 jaar en op woensdag 13 november is de officiële aftrap van het jubileumjaar. ,,We willen het groots vieren", vertelt voorzitter Thea Verschuur. ,,En met groots bedoelen we voor iedereen en het hele jaar door. De ouderenbond wil zich in Amersfoort en Nijkerk graag van haar jongste kant laten zien met het thema 'Een waaier van leven'.

door Anne Vernooij

Mirjam Arts is secretaris van de bond, zij licht het jaarthema 'Een waaier van leven' met verve toe: ,,Een waaier bestaat uit kleine stukjes die bij elkaar gehouden worden. Als je wappert gaat er een heerlijk frisse wind waaien." En die frisse wind waait het hele jaar door de bond: zowel op cultureel, spiritueel als sportief gebied.

Het jubileumjaar start met een Eucharistieviering op woensdag 13 november in de Heilige Geestkerk aan de Mozartweg. Na deze viering is er in wijkcentrum het Klokhuis een gezamenlijke lunch, en de opening van de naastgelegen nieuwe jeu de boules baan. Daarna volgt tijdens de algemene ledenvergadering de bekendmaking van het programma voor het jubileumjaar, en als kers op de taart de cabaretvoorstelling 'Vorst aan tafel' over de tafelmanieren van vorsten, prinsen en prinsessen.

Workshops

De bond organiseert veel jubileum workshops. De eerste in de reeks heet 'Een waaier van woorden': een workshop schrijven onder leiding van schrijfdocent en dichter Monica Boschman. Zij leert de deelnemers hun gedachten, gevoelens of ervaringen op papier te zetten. Ook Scholen in de Kunst organiseert creatieve workshops aquarelleren, tekenen, boetseren, toneel en zang. ,,Wellicht ontstaat er een gelegenheidskoor dat de slotviering van het jubileumjaar kan opluisteren met liederen", zegt Mirjam Arts opgetogen.

Imago

,,In deze tijd is het van belang dat ouderenbonden zichzelf laten zien nu er zo veel gaat veranderen. Het is van levensbelang dat ook jonge senioren lid willen worden van de bond. Vitale mensen vanaf vijftig jaar die de belangen behartigen van de oudste generatie. Daarom willen we graag wat doen aan het oubollige imago." De bond organiseert bijvoorbeeld geregeld lange afstandswandelingen voor haar leden. Niet-leden zijn ook altijd van harte welkom. Elkaar leren kennen en bijstaan staat bij de ouderen hoog in het vaandel. ,,Mensen voelen zich welkom bij ons, het gevaar van vereenzaming willen we tegengaan."

De bond komt op voor de belangen van de ouderen samen met ANBO en PCOB. De doelstellingen van deze drie ouderenbonden zijn hetzelfde: zorgen voor goed vervoer, huisvesting en goede zorg. Thea Verschuur noemt als voorbeeld de zelfstandige ouderenwoningen. ,,Senioren willen dicht bij winkels en voorzieningen wonen en het liefst hun eigen sociale netwerk in stand houden. Dat betekent dat zij niet graag aan de andere kant van de stad willen gaan wonen. Er moet daarom een goede verdeling van zelfstandige seniorenwoningen komen over de stad." Veel seniorenwoningen in de stad zijn gebouwd in de jaren vijftig en zestig. ,,De eisen die ouderen stellen aan een woning zijn anders dan die van een aantal decennia geleden." In die kleine huisjes wonen tegenwoordig voornamelijk starters. ,,Het label seniorenwoning bestaat niet meer voor de nieuwere huurwoningen, iedereen kan zich intekenen."

Unie KBO

KBO provincie Utrecht is een van de elf provinciale KBO's in Nederland. Deze elf bonden werken samen binnen een landelijke federatieve koepel, de Unie KBO met in totaal circa 200.000 leden. Unie KBO is een katholieke belangenorganisatie voor senioren van 50 jaar en ouder. KBO provincie Utrecht heeft negentien afdelingen met bijna 11.000 leden die plaatselijk actief zijn en lokaal de belangen van ouderen behartigen. Zij zijn vooral ook een ontmoetingspunt voor hun leden en organiseren veel activiteiten. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de organisatie is voorwaarden te scheppen voor senioren, zodat zij volwaardig en zelfbewust aan de samenleving kunnen deelnemen. De Unie KBO werkt op allerlei fronten samen met diverse maatschappelijke en commerciële organisaties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie