Forse toename vrijwilligerswerk door mensen met een beperking

4 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Stichting Week Chronisch Zieken presenteert op 14 november in Amersfoort het boek 'Werken als vrijwilliger'. Het boek bevat portretten van mensen met een beperking en hun werkgevers. De stichting wil hiermee vrijwilligerswerk door mensen met een chronische ziekte of beperking stimuleren en vrijwilligersorganisaties aanzetten actief mensen met een beperking te werven.

Er is de laatste jaren al een positieve trend waarneembaar. De participatie in vrijwilligerswerk van de mensen met een lichamelijke beperking is gestegen naar 27 procent (2012). Drie jaar eerder was dit nog 19 procent zo blijkt uit de participatiemonitor van NIVEL (Meulenkamp 2013, www.nivel.nl).

Vrijwilligerswerk is volgens de stichting voor mensen met een beperking een goede manier om mee te doen in de samenleving en isolement te voorkomen. Uit dezelfde monitor blijkt immers dat mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking nog steeds minder participeren in de samenleving dan de algemene bevolking. De ernst van de beperking speelt hierbij een rol. Hoe ernstiger de beperking, hoe minder de participatie. Van de mensen met een ernstige lichamelijke beperking heeft bijvoorbeeld 18 procent betaald werk en komt 57 procent dagelijks buitenshuis. Van de algemene bevolking heeft 70 procent betaald werk en komt 94 procent dagelijks buitenshuis.

De uitgave van het boek Werken als vrijwilliger is een initiatief van Stichting Week Chronisch Zieken en is mogelijk gemaakt door ZonMw, Innovatiefonds Zorgverzekeraars en ASR De Amersfoortse.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie