Symposium 'Ouderdom, als staan in het einde'

1 november 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - ,,We lijken wel oud te willen worden, maar liever niet oud te willen zijn. We kiezen bij wijze van spreken liever botox dan een rollator." Dat zegt ds. René Rosmolen, sinds 2009 verbonden aan 'Onder de Vijgenboom, zin in de ouderdom', vanuit de Bergkerk opgestart als vrijplaats voor ouderen in hun zoektocht naar zin, samenhang en bezieling. Rosmolen is medeorganisator van het symposium 'Ouderdom als staan in het einde' op vrijdag 29 november in de Amersfoortse Bergkerk.

door Deborah Hempenius

,,Onder de Vijgenboom richt zich niet alleen op kerkelijk aangesloten ouderen, maar op alle ouderen die belangstelling hebben voor deze levensfase", zegt Rosmolen. ,,Hierbij worden verschillende werkvormen gebruikt zoals film, muziek, poëzie, kunst, filosofie en dus symposia. De eerdere symposia gingen over 'Waarde van de ouderdom' en 'Ouderdom als kunst en kunde'. De komende editie gaat specifiek over het levenseinde. Niet technisch, juridisch of ethisch, maar juist van een andere kant belicht: ouderdom als een fase van bezinning op tijd en eindigheid." Tijdens het symposium is een breed scala aan sprekers te horen. Zo zal prof. dr. Frits de Lange (Prot. Theologische Universiteit) de woorden autonomie, zelfbeschikking en voltooid leven wegen. Ds. Carel ter Linden spreekt over leren omgaan met rouw en verlies. Drs. Gijsbert van Es (redacteur NRC) zal het hebben over 'Het laatste woord': de kunst van het leven met de dood. Dr. Jean Jacques Suurmond (Trouw-columnist) spreekt over sterven als laatste daad van overgave en drs. Bert Keizer (ook Trouw-columnist) zal het hebben over zijn ervaringen als SCEN-arts.

SCEN staat voor Steun en Consultatie bij Euthanasie Nederland. Hier werken artsen die zijn opgeleid om deskundig en onafhankelijk advies te geven aan een collega-arts die van zijn patiënt het verzoek tot levensbeëindiging heeft gekregen. Keizer: ,,Over euthanasie raken wij in Nederland nooit uitgepraat, al veertig jaar niet. Mensen zijn er nieuwsgierig naar en dat begrijp ik heel goed. Is de dood eng? Is het erg om dood te gaan? Ik probeer mensen een beetje gerust te stellen, te schetsen dat het einde echt niet altijd zo erg is. Wanneer iemand heel oud is dan spreken wij als artsen over een acceptabele dood, dat is niet zomaar. De dood hoort nu eenmaal bij het leven."

Voor Keizer is met name de interactie met het publiek van belang. ,,Ik zal me op twee thema's richten: de ontwikkeling van euthanasie in Nederland en hoe wij tot de SCEN-arts zijn gekomen. Daarna is het de beurt aan de aanwezigen. Ik kan me voorstellen dat er veel vragen zullen zijn, daarom vind ik het heel belangrijk om daar ook op in te spelen."

Het symposium vindt plaats op vrijdag 29 november van 10.00 tot 16.00 uur in de Bergkerk te Amersfoort. Aanmelden kan nog door overmaking van 50 euro (studenten 30 euro) naar rekeningnummer 0008241972 ten name van Stichting Amersfoortse Bergkapel, onder vermelding van Symposium onder de Vijgenboom 29 november. Voor lunch en afsluitend hapje en drankje wordt gezorgd. Meer informatie op www.bergkerk.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie