Meer ruimte voor de fiets bij Station Amersfoort

30 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het fietsparkeren bij station Amersfoort wordt uitgebreid. Om het gebruik van fiets en OV te stimuleren is uitbreiding van de fietsenstallingen nodig. ProRail, NS en gemeente werken samen met belanghebbenden drie opties uit voor een goede inrichting van het Stationsplein en de fietsenstalling. In alle opties wordt uitgegaan van een fietsvrij Stationsplein. De keuzes worden in een peiling aan de gemeenteraad voorgelegd.

Wie met de fiets naar het station komt, moet deze gemakkelijk kunnen stallen. Daarom wordt het aantal fietsparkeerplaatsen vergroot. De stationsomgeving moet een helder overzicht bieden van beschikbare vervoersmiddelen; fiets, trein, bus en taxi. Tegelijk wil Amersfoort de ruimtelijke kwaliteit van het Stationsplein verbeteren.

De gemeente werkt aan verschillende plannen om fietsparkeren bij stations prettiger en gemakkelijker te maken. Zo wordt het Mondriaanplein aan de noordzijde van het station ook heringericht om de fietsenstalling uit te breiden.

De afgelopen periode hebben NS, ProRail en de gemeente Amersfoort onderzoek gedaan naar verschillende mogelijkheden om de vele fietsen aan de zuidzijde van station Amersfoort goed te kunnen stallen. Daar zijn nu drie opties uit voort gekomen. Twee van de opties zorgen voor uitbreiding op korte loopafstand van het station, maar vragen aanvullende financiering. Bij derde optie is de loopafstand iets langer, deze past wel binnen het beschikbare budget.

Opties

De eerste optie is utbreiding boven het spoor. In deze optie wordt een dek boven het spoor gebouwd waar betaald kan worden gestald. De huidige fietsenkelder wordt een stalling waar gratis kan worden gestald. Daarnaast blijven de stallingen aan de BW-laan en Smallepad gratis beschikbaar.

In een andere optie wordt de ondergrondse fietsenstalling uitgebreid en blijven de stallingen aan de BW-laan en Smallepad beschikbaar. Stallen in een fietsenkelder betekent dat toezicht noodzakelijk blijft en dat brengt kosten met zich mee. Om parkeren in de fietsenkelder te stimuleren, wordt gedacht aan de mogelijkheid om een parkeerduur tot 24 uur gratis te maken en betaling te vragen voor langer parkeren.

Een derde optie houdt in dat de huidige - bewaakte en betaalde - fietsenkelder blijft en het Stationsplein toch fietsvrij gemaakt wordt door de fietsenstallingen aan de BW-laan en Smallepad uit te breiden.

Kwaliteitsverbetering

Het college heeft de voorkeur voor uitbreiding boven het spoor of uitbreiding van de kelder op het voorplein, omdat deze de grootste kwaliteitsverbetering voor het Stationsplein opleveren, als ook gemak voor de fietsers. De kwaliteitsverbetering uit zich met name in een kortere looproute vanuit de plek voor het fietsparkeren naar het station, een betere inrichting van de fietskelder, een betere benutting van de stalling en een grotere sociale veiligheid. Omdat de voorkeursopties buiten het beschikbare budget vallen, is nader onderzoek nodig naar mogelijke financiering ervan. Om deze reden wordt ook de derde variant uitgewerkt, die wel binnen het beschikbare budget blijft.

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de programma's Verder, Beter Benutten en Ruimte voor de Fiets die bijdragen aan het verbeteren van de regionale bereikbaarheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie