Woonruimtes regionaal verdeeld

30 september 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Woonruimteverdeling op regionale basis. Dat is de wens van tien woningcorporaties, verenigd in de SWEV, dat staat voor Samenwerkende Woningcorporaties Eem en (Gelderse) Vallei. Binnenkort wordt hierover een besluit genomen door de verschillende betrokken gemeenteraden. En als iedereen op één lijn zit, kunnen de voorbereidingen van het nieuwe toewijzingssysteem van start gaan. Het Amersfoortse College is al akkoord gegaan met de plannen.

door Bert Vos

,,Goed idee", zegt Peter Dijkhuijzen, vice-voorzitter van de Vereniging Huurdersbelangen, die een advies heeft uitgebracht over de plannen van de corporaties. ,,Nu moeten mensen zich apart in een andere gemeente inschrijven als ze naar elders willen verhuizen. Als niet-ingezetende is de gemiddelde wachttijd ook nog eens altijd langer, die is in Amersfoort nu vijf jaar en een maand. En je moet altijd economisch gebonden zijn. Dat hoeft dan niet meer en de wachttijden bij alle deelnemende gemeentes zijn dezelfde." De gemeentes die gaan samenwerken zijn: Amersfoort, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest, Woudenberg en Nijkerk.

Volgens beleidsadviseur Helen van der Veen, van Woningbouwcorporatie Portaal, biedt dit systeem alleen maar voordelen voor de huurders. ,,Momenteel zijn de regels die gelden voor een inschrijving per gemeente verschillend en heeft elke verhuurder zijn eigen toewijzingsbeleid. Met het nieuwe systeem kan de klant meteen op één regionale website zien wat het totale aanbod is, ze hoeven zich maar een keer in te schrijven voor dertig euro en voor alle gemeentes gelden dezelfde inschrijvingsregels. Voor woningzoekenden zijn er ook meer mogelijkheden om die specifieke woning te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Daarnaast is het voor ons en de gemeente ook goedkoper en kostenbesparend."

Met het regionaal woonruimteverdelingssysteem komen de corporaties tegemoet aan de nieuwe Herziende Huisvestingswet die op stapel staat. Daarin wordt onder meer genoemd dat de burger meer keuzevrijheid moet krijgen in het vinden van een huurwoning, mede door het stimuleren van een betere toegankelijke woonruimteverdeling. Vandaar dat de gemeentes het initiatief steunen. Volgens wethouder Rob van Meulekom die onder meer Wonen en Wijken in de portefeuille heeft, zijn de plannen van de SWEV een goed voorbeeld van regionale samenwerking bij de verdeling van beschikbare woonruimte. ,,Hiermee bieden wij inwoners uit de regio Amersfoort meer kans een woning te vinden.

Het Amersfoorts College wil graag dat een deel van het vrijkomend woningaanbod ook wordt verloot. Naast woningverdeling op urgentiebasis biedt dit extra kansen voor mensen die op andere gronden snel een woning nodig hebben zoals een baan. Momenteel vindt de volgorde bij de verdeling van huurwoningen plaats op basis van de inschrijfduur. Door loting hebben actief zoekenden meer kans op woonruimte. ,,Niet alleen Amersfoort maar ook Nijkerk doet aan verloting. Voor de toekomst hebben we als samenwerkende woningcorporaties nog veel meer plannen en zouden eigenlijk willen dat nog meer gemeenten zich bij ons aansloten, zoals Baarn," legt Van der Veen uit.

Aanvankelijk was er bij de gemeentes een huivering dat in sommige plaatsen een grote trek zou komen uit omliggende gemeentes. Dat veel mensen van plattelandlandsgemeenten naar de stad zouden willen verhuizen of vice versa, waardoor de verhoudingen scheef zouden komen te liggen. ,,Maar," stelt Stefan Gradissen, persvoorlichter bij Portaal, gerust, ,,in praktijk blijkt dat allemaal reuze mee te vallen."

De regionale woonruimteverdeling moet medio volgend jaar een feit zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie