Sint-Jorispenning voor Lex van de Haterd en Hein Bekking

27 september 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Lex van de Haterd en Hein Bekking ontvingen uit handen van burgemeester Bolsius de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort. Burgemeester Bolsius overhandigde de onderscheidingen tijdens de opening van de tentoonstellingen (nieuw) Amersfoort Palet op zaterdag 28 september in de St. Aegtenkapel.

Bij de tentoonstellingen verschijnt het boek Palet van de 20ste eeuw, 100 jaar beeldende kunst in Amersfoort, geschreven door Lex van de Haterd en Burchard Elias en uitgegeven door Uitgeverij Bekking.

Lex van de Haterd

Lex van de Haterd (1954) ontving de onderscheiding voor zijn grote bijdrage voor de kunst en cultuur in de regio Amersfoort en het vastleggen van deze (kunst)geschiedenis. De burgemeester roemt zijn veelzijdigheid. 'Zijn culturele belangstelling, studie en onderzoek hebben geleid tot meer waarden en kwaliteit van de (beeldend) kunstenaars in de regio'. Van de Haterd schreef tientallen publicaties en boeken over literatuur en (beeldende) kunst.

Als voorzitter van de stichting KunstKijkroute in de periode1999 - 2010 droeg hij bij aan een positief kunstklimaat van Amersfoort. Van 2002 tot 2013 was hij bestuurslid en voorzitter van de stichting Stadsgalerij, het podium voor Amersfoortse kunstenaars. Ten behoeve van het 750-jarig bestaan van Amersfoort was hij programmaleider en producent van de culturele lijn voor de st. Amersfoort 750.

Overige functies

Bestuursvoorzitter van het Regionaal Netwerk Passend Onderwijs Eemland en van het College van Bestuur bij het Meridiaan College. Bestuurslid bij st. Keistad Jazz, voorzitter raad van toezicht st. Kinderopvang Amersfoort, voorzitter raad van toezicht st. OnderwijsVoorrang Eemland, voorzitter st. Regionaal Netwerk Passend Onderwijs Eemland, voorganger in de St. Franciscus Xaverius Parochie Amersfoort, medewerker van de Stichting Literaire Evenementen, lid van de klankbordgroep van het Mondriaanhuis en actief voor de stichting vrienden van Caspar van Wittel en de stichting Pieter Starreveld, beeldhouwer.

Hein Bekking

Hein Bekking (1935) oprichter en eigenaar van uitgeverij Bekking en Blitz in Amersfoort was de afgelopen vijftig jaar persoonlijk betrokken bij veel publicaties over Amersfoort. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn inzet bij het vastleggen en doorgeven van de geschiedenis van de stad. Dit leidde tot bekendheid van vele Amersfoortse werken, tot ver buiten de gemeentegrenzen.

Als groot liefhebber van de Amersfoortse cultuurhistorie, was en is hij betrokken bij verschillende museale activiteiten. Hij maakt het mogelijk dat van diverse Amersfoortse kunstenaars publicaties verschijnen. Zoals onlangs over Toon Tieland en eerdere uitgaven van Amersfoortse schilders zoals Hendrik Jan Wolter, Joop Traarbach, Floris en Hennie Schrijver.

Landelijke belangstelling was er onder andere voor de publicaties: J.L. Bloemhof, Amersfoort '40-'45; Jongkind tot van der Leck; de passie van een collectioneur. Collectie Kamerbeek, dat verscheen bij een tentoonstelling in Museum Flehite; Cor van den Braber's Gezicht op Amersfoort door Matthias Withoos, het beroemde 17e-eeuwse schilderij dat het pronkstuk van Museum Flehite is; De herziene uitgave van het boek over de Sint-Joriskerk .

De uitgeverij fungeert als een schakel in een landelijk cultureel museaal netwerk. Het manifesteert zich ook buiten de landsgrenzen, bijvoorbeeld met de boekjes verschenen in de Miniaturenreeks. Ook 'De geschiedenis van Nederland in vogelvlucht' kent een internationale spreiding. Beide producties zijn in verschillende talen vertaald.

Overige activiteiten

Raadslid van 1974 tot 1986 voor de VVD

Lid van de Gilde der Edele Flumieren van 1984 tot 1997 (van 1995 - 1997 voorzitter)

Lid van bestuur en penningmeester van de Stichting Levende Historie in Amersfoort

Ca. 40 jaar lid van de Sociëteit Amicitia, gaf publicatie uit over de geschiedenis van de Sociëteit.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie