Stemmen op een monument voor Mondriaan

25 juli 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In Nederland bestaat er slechts één monument voor Piet Mondriaan. Zelfs in zijn geboortestad Amersfoort herinnert er weinig aan de wereldberoemde kunstenaar. Daar gaat het Mondriaanhuis verandering in brengen. Van 8 september tot en met 12 januari vindt in het Mondriaanhuis de tentoonstelling Monument Mondriaan plaats. Er worden drie ontwerpen gepresenteerd en de bezoeker kan door middel van het uitbrengen van een stem mede bepalen welk monument wordt uitgevoerd in het stadscentrum van Amersfoort.

Drie kunstenaars, Paul de Reus, Andrei Roiter en Frank Halmans, zijn door een commissie geselecteerd om een ontwerp voor een monument te maken. In het ontwerp moeten de eerste acht levensjaren van Piet Mondriaan (1872 tot 1880) centraal staan; de jaren dat Piet Mondriaan in Amersfoort woonde.

Deze ontwerpen zullen samen met ander werk van de kunstenaars worden gepresenteerd in een tentoonstelling op de bovenverdieping van het Mondriaanhuis. De tentoonstelling wordt op 8 september feestelijk geopend door de Amersfoortse wethouder Pim van den Berg.

Het publiek kan tijdens het bezoek aan het Mondriaanhuis stemmen op zijn of haar favoriete ontwerp. Dit moet leiden tot een winnend ontwerp dat wordt uitgevoerd nabij het Mondriaanhuis. Op deze manier wordt de herinnering aan de kunstenaar levend gehouden en wordt Amersfoort meer op de kaart gezet als Mondriaan-stad.

Bij deze tentoonstelling heeft het Mondriaanhuis in samenwerking met de Amersfoortse gidsen een stadswandeling ontwikkeld over het Amersfoort tijdens de jeugd van Mondriaan. Het einde van de negentiende eeuw is in Amersfoort een periode vol contrasten: armoede en nieuwe welvaart, vooruitgang en behoud. Tijdens de thematische stadswandeling 'Amersfoort in de jeugd van Mondriaan' laat een gids wandelaars met behulp van verhalen en afbeeldingen kennismaken met deze dynamische periode, om zo de stad door de ogen van de jonge Mondriaan tot leven te brengen.

De tentoonstelling Monument Mondriaan is van 8 september 2013 tot en met 12 januari 2014 te zien in het Mondriaanhuis. De stadswandeling is vanaf 8 september te reserveren via het Mondriaanhuis.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie