Amersfoorters gaan ov voor Arabische stad ontwerpen

25 juli 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT (ANP) - Het Nederlandse ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, dat gevestigd is in Amersfoort, heeft een opdracht binnengesleept voor het ontwerpen van het eerste openbaarvervoersysteem van de stad Dammam in Saoedi-Arabië. Dat maakte Royal HaskoningDHV donderdag bekend.

Het bureau krijgt 1,5 jaar de tijd om een haalbaarheidsstudie te doen en een voorlopig ontwerp te maken voor een lightrail (een soort RandstadRail) van 50 kilometer. Daarnaast moet er voor Dammam, dat niet ver van Bahrein ligt, een heel nieuw busnetwerk van in totaal 460 kilometer uitgedacht worden, compleet met speciale busbanen, haltes en viaducten.

,,Nu bestaat er in deze door auto's gedomineerde stad, waar benzine niet meer dan 15 cent per liter kost, praktisch nog geen openbaar vervoer'', legt Nils den Hartog, projectmanager bij Royal HaskoningDHV uit.

In de afgelopen jaren heeft het stedelijk gebied van Dammam en het naburige Khobar een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het aantal inwoners bedraagt inmiddels zo'n 2 miljoen. Door het toenemende autogebruik zijn files aan de orde van de dag en op basis van de huidige groeicijfers voorspellen deskundigen dat Dammam binnen enkele jaren te maken krijgt met een verkeersinfarct.

De opdracht van Royal HaskoningDHV heeft een waarde van ruim 1,5 miljoen euro en wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband met een lokale consultant.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie