Stoelinga stopt met Marathon

10 juli 2013 om 00:00 Lokaal nieuws

AMERSFOORT - Een makkelijke beslissing was het niet voor de 63-jarige Ben Stoelinga. Maar na twee 'fantastische edities' van de Marathon in Amersfoort, neemt hij 'met pijn in het hart afscheid', aldus Stoelinga.

Veel Amersfoorters kennen de geboren en getogen plaatsgenoot wel. Hij was actief als wethouder in Amersfoort en Leusden. Hij is rector op het Hooghe Landt College. Hij is betrokken bij het Literaire café in Amersfoort. En sinds twee jaar voorzitter van Stichting Marathon Amersfoort (SMA). Wie op een mooie zondagmorgen een rondje gaat hardlopen, heeft een kans ook een hardlopende Stoelinga tegen het lijf te lopen. In de taken die hij als een soort vanzelfsprekendheid op zich neemt, zijn drie thema's duidelijk een speerpunt voor hem. De thema's 'sport', jongeren en 'verbinden', kleven als het ware aan hem.

,,Gezondheid is erg belangrijk", steekt Ben Stoelinga van wal. ,,Jongeren van tegenwoordig zitten heel veel achter de computer. Van erg veel bewegen komt het dan niet." Daar wilde Stoelinga als voorzitter van SMA wat mee. ,,In 2009 werd voor het eerst in Amersfoort een marathon georganiseerd in verband met het 750 jarig bestaan van de stad. Daar wilden we een professioneel vervolg aan geven. Ik stopte in die periode als wethouder en ben toen gevraagd als voorzitter", aldus Stoelinga. Zo'n zeven man zaten er in dat bestuur. Wat hen bond was het grote netwerk dat een ieder had. Stoelinga: ,,Door verbindingen te creëren, kun je heel veel. Dat was ons motto en is ook iets wat ik graag zou willen meegeven. Dan kun je namelijk heel veel op eigen kracht."

Zo vertelt hij hoe verschillende partijen betrokken werden bij het organiseren van de Amersfoortse marathon in de afgelopen jaren. ,,MBO Leerhotel verzorgde de catering, het ROC verzorgde sportclinics op scholen en een stuk beveiliging. Scholen hadden we uitgedaagd zich in te schrijven met teams. En zo deden de afgelopen periode bijna 400 leerlingen mee van verschillende Amersfoortse scholen," aldus een trotse Stoelinga, en nog trotser voegt hij toe, ,,En onze school, het Hooghe Landt college bleek de snelste van 2013." Stoelinga benadrukt snel dat deelnemen natuurlijk belangrijker is dan winnen. ,,Maar het was een feest. 'Kicken' om te zien dat we zo iets moois hebben kunnen neerzetten. Een waar loopfeest waar mensen elkaar vinden en genieten. Vorige jaren had ik er door mijn taken geen tijd voor, maar nu kan ik in 2014 zelf ook meelopen." Het bestuur van SMA hoop in oktober een nieuwe voorzitter te kunnen presenteren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie