Eerste kalveren bij stadslandbouw Vathorst

23 juni 2013 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - In Vathorst is een initiatief gestart voor de aanleg van tien hectare stadslandbouw. Woensdag zullen daarvoor de eerste kalveren naar de Vathorster wei worden gebracht. Hiervoor hebben Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) en Stadsboerderij Amersfoort een contract gesloten. Het gaat om circa tien hectare braakliggende bouwterreinen in Vathorst die voor de komende drie jaren beschikbaar wordt gesteld.

Stadsboerderij Amersfoort (SBA) is een nieuw initiatief in Amersfoort van drie zelfbenoemde stadsboeren Jacob Beeker, Wytze Nauta en Fokke Nooitgedagt. De stadsboeren hebben van huis uit boerenbloed, met opleiding en ervaring in (biologische) landbouw.

Woensdag 26 juni om 11.30 uur zal wethouder Van Eijk (onder meer Milieu en Duurzaamheid) van de gemeente Amersfoort de eerste kalveren in Vathorst naar de wei brengen. Dit zal gebeuren vanaf het paviljoen 'Bij Daphne in de Kas' aan het Victoriameer 51. Hier is vanaf 11.00 uur een ontvangst voor pers en belangstellenden.

De kalveren in Vathorst worden biologisch geweid. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en het vee krijgt geen antibiotica. De kalveren zijn van het Jersey-ras. Dit ras heeft een lager gewicht en is daardoor voor de commerciële handel minder aantrekkelijk.

Voor het tijdelijk gebruik van de gronden heeft OBV al een aantal percelen ingezaaid met bloemen. Ook loopt er in Vathorst een kudde schapen. De stadslandbouw is in Vathorst een nieuwe vorm van tijdelijk beheer.

Hoogwaardig beheer van de gronden met bloemen, schapen en stadslandbouw komt de wijk Vathorst ten goede. Het zorgt ervoor dat braakliggende gronden hun natuurlijke uitstraling behouden, zolang er nog niet gebouwd wordt. Bovendien sluit het initiatief van Stadslandbouw aan bij de activiteiten van Natuurboerderij Brinkhorst en het biologische paviljoen Bij Daphne in De Kas.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie