Nijkerkse zorgen over structuurvisie Amersfoort

22 juni 2013 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Het Nijkerkse gemeentebestuur heeft zijn zorgen over de nieuwe Amersfoortse Structuurvisie uitgesproken in een zienswijze die is ingediend bij de gemeente Amersfoort. Die zorgen betreffen vooral de open verbinding tussen de polders Arkemheen en Eemland.

door Henk Brinkman

Die verbinding staat ook wel bekend als de 'wespentaille' en wordt gevormd door het gebied tussen Bunschoten en Amersfoort. Zou deze open ruimte smaller worden dan heeft dat volgens de Nijkerkse bestuurders gevolgen voor de kwaliteit en de betekenis van het weidevogelgebied in de Arkemheense polder.

Verder vraagt het Nijkerkse college aandacht voor een snelfietsroute tussen Nijkerk en Amersfoort, die niet expliciet in de Amersfoortse plannen wordt genoemd. Nijkerk wijst op de grootte van het woon-werkverkeer tussen beide steden en het aantal scholieren dat dagelijks per fiets naar Amersfoort rijdt. Nijkerk wil daarom meer aandacht voor de snelfietsverbinding.

Ook ziet Nijkerk graag meer aandacht voor de bescherming van de polder Arkemheen. De polder zou bedreigd kunnen worden door meer recreatie rond het grensriviertje De Laak. Daarover zijn afspraken gemaakt in de overeenkomst over de verbreding van De Laak. Nijkerk vermoedt dat men in Amersfoort die ambitie wel deelt, maar wil daar toch meer aandacht voor in de Amersfoortse structuurvisie.

Ook vraagt Nijkerk om de plannen voor de bouw van windmolens rond het knooppunt Hoevelaken goed op elkaar af te stemmen. De provincie Gelderland komt binnenkort met een voorstel over de windmolens op het knooppunt. Volgens Nijkerk is het belangrijk om beleid daarover met elkaar af te stemmen.

Verder ziet het Nijkerkse gemeentebestuur vernieuwingen in de Amersfoortse visie, die mogelijk ook in Nijkerk navolging verdienen. Daarbij wordt gewezen op de aandacht voor stadslandbouw in Amersfoort en een nieuwe vorm van ruimtelijk beleid, waarbij bedrijven en ontwikkelaars meer ruimte krijgen. Ontwikkelingen waar Nijkerk van kan leren, aldus het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie