Ontmoeting op mensenmaat

29 mei 2013 om 00:00 Algemeen

Ik stap over de lage drempel en schuif aan bij mensen die gezellig bij de koffie of thee met elkaar in gesprek zijn en me uitnodigen. Ria Kok maakt zich los uit het gezelschap en neemt mij en de koffie mee, drie trapjes hoog naar haar opkamer van waaruit ze het inloophuis aanstuurt sinds oktober 2001. Het zijn haar drukste maanden: niet alleen wordt het 20-jarig bestaan van ‘De Ontmoeting’ gevierd, ook moet zij haar afscheid als coördinator voorbereiden omdat ze per 14 juni met vervroegd pensioen gaat.

AMERSFOORT - Ingeklemd tussen moderne huizen, vlak bij drukke wegen ligt in het groen een huis dat aan de slopershamer is ontkomen bij de bouw van de wijken Zielhorst en Kattenbroek. ‘Open’ meldt een bescheiden lichtbak, ‘welkom’ een bord op de deur. Alleen de oplettende bezoeker ziet die laag aangebrachte belknop waarmee ook iemand op een scootmobiel of in een rolstoel zich kan melden. Inloophuis ‘De Ontmoeting’ naast winkelcentrum Emiclaer is een huiskamer voor wijkbewoners. door Bart Verreijt

Geluksvogel

,,Ik heb er een goed gevoel over dat ik kan gaan stoppen, maar ik voel nu al dat ik de mensen hier ontzettend ga missen. Ongeveer 80 vrijwilligers zetten zich in en totaal tellen we per jaar zo’n kleine 6000 bezoeken. Daarbij horen ook de deelnemers aan de vele activiteiten die wij organiseren. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk, want ik voel me een geluksvogel: ik mag eraan meewerken dat mensen hier in Amersfoort-Noord het goed hebben! Door wat wij hier doen helpen we problemen voorkomen, daarvan ben ik overtuigd. Regelmatig elkaar ontmoeten, even bijpraten, een taak verrichten als vrijwilliger, het werkt vaak beter dan de duurste therapie. Je bent alleen komen staan bijvoorbeeld? De bezoekers hier hebben hun eigen rouwtherapie door de interesse die ze voor elkaar hebben en de ervaringen die ze delen. Ik heb dat zelf ervaren toen een tijd geleden mijn moeder overleed, ik krijg nog steeds een warm gevoel als ik denk aan het meeleven van bezoekers en medewerkers. Dat is omzien naar elkaar.

Symposium

Twee pastores, Huub Vossen en Jos van Oord, namen destijds het initiatief tot het inloophuis. Ze deden dat uit betrokkenheid bij mensen in de nieuwbouwwijken. Ze wilden dat onbaatzuchtig vorm geven; of de kerken er voordeel bij hadden, was niet van belang. Zo ontstond deze op mensenmaat gesneden ontmoetingsplek. De steun van de kerken is gebleven, gelukkig, want verder krijgen we geen structurele subsidie.

Ik heb vertrouwen in de toekomst van De Ontmoeting. Een opvolgster is al gevonden en ik kan haar inwerken, dat zit wel goed! Ik krijg bij mijn afscheid een symposium aangeboden op vrijdag 14 juni in Het Brandpunt.

Het programma wordt een beetje geheim gehouden voor me. Daarna moet ik eerst wat afstand nemen en eens goed bekijken wat ik verder wil. Maar ik kan me goed indenken dat ik later toch weer eens aanschuif bij de koffie, want ik weet hoe goed het is om elkaar hier te treffen.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie