Handen schudden met Bolsius (+ video)

1 september 2010 om 00:00 Nieuws

Kort na half negen deed het Amersfoortse klokkenluidersgilde kond’ van de nieuwe burgemeester. Na een klein deel van het klokkenluiderslied vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren te hebben gezongen, lieten de klokkenluiders het beroemde zevengelui over de stad klinken.

Amersfoorters ontmoeten nieuwe burgemeester AMERSFOORT - Enkele honderden Amersfoorters hebben dinsdagavond in Theater de Lieve Vrouw van de gelegenheid gebruik gemaakt persoonlijk de hand te schudden van hun nieuwe burgemeester, Lucas Bolsius.

door André van der Velde

Het klokkengelui begeleidde de processie van onder anderen politici en ambtenaren die in het gemeentehuis de beëdiging van de oud-wethouder van Rotterdam hadden bijgewoond. Onder hen minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin, de Amersfoortse oud-burgemeesters Bert Schreuder, Annie Brouwer en Albertine van Vliet-Kuiper en diverse burgemeesters en oud-burgemeesters uit de regio, waaronder burgemeester Jorritsma van Almere.

De speciale raadsvergadering was geopend door Commissaris van de Koningin Roel Robbertsen, die Lucas Bolsius, zijn vrouw Marica Bakker en hun kinderen Pieter, Janna en Pelle van harte welkom heette in ‘een van de mooiste steden van Nederland’. Robbertsen stelde dat de profielen van Bolsius en Amersfoort zeer treffend overeenkomen: historisch, dynamisch, ambitieus en jong. ,,Kortom een perfect boegbeeld dat Amersfoort met verve zal vertegenwoordigen.”

Na de beëdiging sprak Simone Kennedy namens de gemeenteraad Bolsius toe. Zij memoreerde dat de raad een burgemeester had gezocht die niet alleen een boegbeeld is, maar ook een verbinder en een stavast op het gebied van veiligheid. ,,En hij moet kunnen inspireren, relativeren en ook nog eens een goed gevoel voor humor hebben. We hebben hoge verwachtingen van u en nu mag u laten zien of u inderdaad dat schaap met de vijf poten bent dat we zochten.”

Nadat ook loco-burgemeester Mirjam Barendregt hem namens het college welkom had geheten, nam Bolsius zelf het woord. Wist hij aanvankelijk nauwelijks iets van Amersfoort, inmiddels is dat al aardig veranderd. ,,Het Bosbad is ingezwommen, veel winkels zijn ontdekt en we hebben twee voetbalclubs - incognito - bezocht”, etaleerde hij meteen zijn gevoel voor humor.

Bolsius beloofde veel tijd te zullen steken in het ontmoeten van Amersfoorters: bewoners, verenigingen, bedrijven. ,,Men moet niet schrikken als ik plotseling opduik, ik houd van verrassingen”, waarschuwde hij. Eén ding is duidelijk: hij stond de afgelopen weken te popelen aan de slag te gaan. ,,Ik heb er gewoon heel veel zin in, mijn gezin heeft er heel veel zin in.”

Na de bijeenkomst ging Bolsius samen met zijn gezin als eerste naar Theater De Lieve Vrouw voor de ontmoeting met zijn nieuwe stadsgenoten. In de bomvolle theaterzaal schudde hij talloze Amersfoortse handen, van vertegenwoordigers van de Stadskannoniers, het Klokkenluidersgilde, de Stichting Keiroze en de Bond van Wapenbroeders tot die van directeuren van de woningcorporaties en projectontwikkelaars.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie