Slecht jaar voor Kamp Amersfoort

11 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Kamp Amersfoort heeft in 2009 een slecht financieel jaar gedraaid. ,,We zijn helaas vele tienduizenden euro's door onze begroting gegaan'', zegt ad interim directeur Harry Ruijs. Het exacte bedrag wil hij niet noemen. De Stichting Nationaal Kamp Amersfoort heeft het gat in de begroting gedicht. Inmiddels zijn de nodige maatregelen genomen om de situatie te verbeteren en wordt er goed op de uitgaven gelet. ,,Maar we zitten niet in het slop'', verzekert Ruijs.

door John Spijkerman

De tegenslagen zijn terug te voeren op discontinuïteit en gebrekkige bedrijfsvoering. Na het vertrek van Cees Biezeveld kreeg Kamp Amersfoort in juni 2008 met kunsthistoricus Maurits Nibbering een nieuwe directeur. Achteraf blijkt dat de wisseling van de wacht niet goed heeft uitgepakt voor de bedrijfsvoering. ,,Toen duidelijk werd dat het niet goed ging, heeft het bestuur ingegrepen'', vertelt Ruijs. In december 2009 maakte het bestuur van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort bekend dat Nibbering wegens ziekte zijn functie niet meer kon vervullen. Harry Ruijs werd door het bestuur van de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort aangesteld als ad-interim directeur.

Veel kennis verdween in korte tijd. Vijf medewerkers van Kamp Amersfoort vertrokken na het pensioen van Biezeveld. Dat was niet goed voor de continuïteit. Kamp Amersfoort beschikte in 2009 niet over een administratief systeem dat duidelijk een overzicht gaf van inkomsten en uitgaven. Daardoor kon er niet tijdig worden bijgestuurd bij overschrijdingen. Jaarlijks ontvangt Kamp Amersfoort een rijkssubsidie voor de instandhouding. Omdat deze subsidie niet goed werd verantwoord, legde het Rijk in 2009 een strafkorting op aan Kamp Amersfoort van ruim 35.000 euro.

Ook werden de openingstijden van Kamp Amersfoort in 2009 verruimd. Het museum was ook op maandag en zaterdag geopend. Dat kostte extra geld, zonder dat daar inkomsten tegenover stonden. Deze maatregel is inmiddels weer teruggedraaid. Met steun van AFAS uit Leusden is inmiddels een moderne bedrijfsadministratie opgezet. Ook de afhandeling van verleende subsidies kan daardoor worden verbeterd. Een andere kostenbesparende maatregel is dat medewerkers van de stichting niet langer via uitzendorganisaties worden ingezet, maar als werknemer in dienst zijn van de stichting. “Maar deze financiële tegenwind betekent niet dat we bij de pakken neer zitten; we hebben een aantal nieuwe projecten op stapel staan waarmee we Kamp Amersfoort beter op de kaart zetten” aldus Ruijs. Zo wordt er gewerkt aan het uitbouwen van een digitaal bestand voor oud-gevangenen, waarvoor oude kampkaarten worden ingescand.

Maurits Nibbering werkt inmiddels niet meer bij Kamp Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie