Jan Bisschop Studio houdt ermee op

21 juli 2010 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Op 1 augustus komt er een eind aan een 27 jarig Amersfoort pottenbakkers en kunstenaarscollectief in de binnenstad. Jan Bisschop Studio sluit dan haar deuren aan de Bloemendalsestraat 43 en opent in afgeslankte vorm haar deur aan de Bloemendalsestraat 37

Jan was - drie jaar na haar afstuderen in 1977 aan de academie voor beeldende vorming in Amersfoort - begonnen met een galerietje aan de Bloemendalsestraat 37. Nadat het pand op de Bloemendalsestraat 43 beschikbaar kwam verhuisde ze met haar keramiek in 1983 naar deze nieuwe locatie. Nu kon ze een deel van haar idealen verwezenlijken door mensen die thuis geen mogelijkheden en/of ruimte hadden om met keramiek bezig te zijn deze aan te reiken voor hun ontplooiing op dit gebied. Deze studio is in de loop der jaren uitgegroeid tot een kunstenaarscollectief waar vijf dagen per week kunstenaars en hobbyisten samen werkzaam waren.Jan zelf heeft naast zich te specialiseren in kunstzinnige vormgeving zich ook altijd geconcentreerd op keramische voorwerpen.

De daar werkende kunstenaars maakten tegen geringe vergoeding gebruik van de ruimte en andere faciliteiten. Ze verkochten er hun werk en organiseerden er zelf cursussen, kinderfeestjes, personeelsfeestjes enzovoort. Ze hielpen daarnaast met de vele noodzakelijke klusjes om het collectief tot een succes te maken.

Het speciale van het werk dat uit de studio kwam was niet alleen dat het handgemaakte unica waren, maar misschien vooral ook omdat de gebruikte glazuren niet alleen uniek waren omdat ze door Jan of anderen met eigenhandig gemaakte formules waren samengesteld, maar vooral ook de effecten die de houtovenstook er aan gaf. Deze eeuwenoude techniek van stoken komt in het westen nog zelden voor vanwege de grote arbeidsintensiteit.

Dit alles is op 1 augustus grotendeels voorbij. Jan gaat weer terug naar waar ze oorspronkelijk is begonnen. Ze blijft een klein galerietje op de Bloemendalsestraat 37 voortzetten. Het zal voor geïnteresseerden op afspraak - en tijdens de Kunst Kijk Route - open zijn. Klanten kunnen daar naast het kopen van door Jan gemaakte keramiek en sieraden ook eventueel bestellingen - zoals beeldjes, jubileum memoria, urnen, keramische gebruiksvoorwerpen - blijven plaatsen. De houtovenstook zal - wellicht met zo nu en dan een uitzondering - tot het verleden gaan behoren.

Een dergelijk afscheid gaat natuurlijk altijd gepaard met ambivalente gevoelens. Jan kijkt dan ook met een zekere weemoed terug naar een voorbije tijd. Aan de andere kant heeft ze toch ook een tevreden gevoel over de vele jaren waarin ze met interessante mensen in haar werkplaats heeft mogen samenwerken en een groot deel van haar idealen heeft kunnen verwezenlijken.

Het collectief zal zijn spullen - met soms gereduceerde prijzen - tot 1 augustus in Jan Bisschop Studio blijven verkopen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie