Kerken: ‘Kom kijken wat we doen’

26 mei 2010 om 00:00 Nieuws

‘De zeven werken van barmhartigheid’ is een begrip uit de Bijbel. Jezus vertelt zijn volgelingen dat ze hun steentje moeten bijdragen aan een menswaardig bestaan voor iedereen. Bijvoorbeeld door voedsel uit te delen aan wie honger heeft, water te geven aan wie dorst heeft, onderdak te bieden aan vreemdelingen, kleding te geven aan wie geen kleren heeft, zieken bij te staan en gevangenen te bezoeken. De joodse traditie voegt er nog het begraven van de doden aan toe. Zo komt men aan de zeven ‘werken’. Elke wijkdiaconie van de Protestantse Gemeente Amersfoort heeft het afgelopen jaar een ‘werk’ geadopteerd en concreet gemaakt in een project of activiteit. Zo kozen de Hoeksteen en De Bron ervoor om de Kledingbank te ondersteunen. De Bergkerk combineerde het voeden van hongerigen en herbergen van vreemdelingen in een migrantenmaaltijd.

AMERSFOORT - Op 5 juni laat een aantal kerken van Amersfoort zien wat zij op maatschappelijk gebied te bieden heeft. Diaconieën hebben dit jaar de handen ineen geslagen rond het thema ‘De zeven werken van barmhartigheid’. Het resultaat is voor iedereen te ervaren in boeiend programma in de Joriskerk. door Christl Korzelius

Op 5 juni tussen 14.00 tot 16.30 uur is de afsluiting bij te wonen. Waar het om gaat, is buiten de kerk al merkbaar. Daar wordt water en brood uitgedeeld. Binnen zijn filmpjes te zien, kraampjes te bezoeken en er is een quiz. Er is muziek en ook aan de kinderen wordt gedacht. Tetchen Steenbrink, diaken in de Emmauskerk en lid van de begeleidingscommissie van het diaconaal werk in Amersfoort, heeft er zin in. “Het is leuk om hierin als kerken samen te werken. Het groeit langzaam, maar er komen steeds meer initiatieven bij. We laten hiermee zien hoe we ‘kerk in de samenleving’ willen zijn. Sinds tien jaar gebeurt dat op structurele wijze, door de komst van een diaconaal opbouwwerker. Wat we door de jaren heen hebben gezien, is dat het karakter van het diaconale werk is veranderd. Vroeger was het eenrichtingsverkeer, de kerk gaf en de minder bedeelde ontving. Nu is er meer oog voor wisselwerking en partnerschap. We sluiten bondgenootschappen, niet alleen met andere kerken, maar ook met de gemeente en allerlei maatschappelijke organisaties, gericht op een rechtvaardiger samenleving. We willen als diaconieën niet alleen maar aandacht geven aan sociale doelen. Nee, we willen ook mensen bewust maken van essentiële vragen: hoe komt het dat er eenzame mensen zijn in onze stad, waarom is er een Voedselbank en een Kledingbank nodig, waarom zijn migranten buitengesloten?

Wie op 5 juni zin heeft in een stevige en tegelijk inspirerende wandeling, kan om 14.00 uur vanaf de Joriskerk starten met een diaconale excursie. In twee uur tijd wandelt Gerard Raven door de binnenstad. Onderweg naar de Lutherse kerk is te horen over het Wandelhuis Heilige Geestkapel. Vervolgens gaat het naar het Burgerweeshuis, het Diaconaal Aandachtscentrum en het Straatpastoraat en de Mannenzaal van het Sint Pieters Gasthuis. De tocht eindigt bij het beginpunt, waar om 16.30 uur ter afsluiting een vesper is bij te wonen.

Opgave bij Joke Koolhof, dowamersfoort@solcon.nl, tel. 4637795.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie