‘Meer dan zomaar een bluesfestival’

26 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Er valt de komende anderhalve week niet veel meer te doen voor de bestuursleden van de Stichting Highlands Festival dan aftellen. ,,Het terrein is ingedeeld, de restaurants zijn bekend en de leveranciers staan er straks allemaal. Wat ons betreft kan het festival morgen al beginnen, we zijn er helemaal klaar voor”, vertelt zakelijk leider Willem Verhoef ontspannen op het terras van café De Noot in Hoogland. ,,Het is nu maar hopen dat de aswolk uitblijft. En als de zon op 5 juni schijnt, is het helemaal top.”

HOOGLAND - Je hoeft niet van blues te houden om met volle teugen te kunnen genieten van het Highlands Festival. Het bluesfestival dat op zaterdag 5 juni voor de tweede keer plaatsvindt in Stadspark Schothorst, is volgens de organisatoren niet zomaar een bluesfestival. ,,Het is meer dan een podium met wat bandjes”, aldus programmeur Henk Hak. ,,Iedereen kan een plek pal voor het podium krijgen, er zijn zes verschillende toprestaurants, tal van shops en diverse gezellige bars en terrassen. Bovendien er is heel veel straattheater en kunst.” door André van der Velde

Hoogland

Het idee voor het bluesfestival was in 2007 in De Noot ontstaan bij een aantal Hooglandse vrienden. Zij vonden dat in Amersfoort nog een goed muziekfestival ontbrak en wilden dat gat vullen.

Vorig jaar mei vond de eerste editie plaats en die was in bijna alle opzichten een groot succes. ,,Terugkijkend hebben we iets fantastisch neergezet. Het concept staat. Het festival werd door de bezoekers precies zo beleefd als we het bedoeld hadden”, blikt Verhoef terug. Een minpuntje was het aantal bezoekers. ,,We trokken tussen de 3000 en 3500 bezoekers, dat was minder dan we hadden gehoopt. Dat leidde tot een fors tekort, dat overigens meteen werd gedragen door onze sponsoren. Zij zeiden ‘dit is zo leuk, dit moeten jullie volhouden’.”

Een van de redenen dat het bezoekersaantal tegenviel, is volgens voorzitter Herman Rademaker het regenachtige weer geweest. ,,Vrijdag was het erg slecht weer, waardoor zaterdag veel mensen zijn weggebleven. Bovendien wisten veel mensen nog niet dat het festival er was. “

Het financiële tekort heeft ertoe geleid dat voor dit jaar het aantal bezoekers naar beneden is bijgesteld. ,,Er zijn nu maximaal 2750 toegangskaarten beschikbaar”, licht Verhoef toe. ,,Zo willen we ook de intieme en ongedwongen sfeer van vorig jaar vasthouden. We zijn een kleinschalig festival en ook als we in de toekomst weer groeien, zal het maximum vijf à zesduizend bezoekers zijn.”

Geluidsoverlast

Een ander minpuntje was de geluidsoverlast die bewoners van met name Hoogland ondervonden. Verhoef: ,,We hadden van alles gedaan om dat te voorkomen, maar geluid is een vervelend fenomeen. We hadden pech dat we juist die dag geen westenwind hadden, maar een noordoostelijke wind. Door het terrein te verkleinen en meer mensen voor het podium te krijgen, hopen we de problemen voor te zijn.” Hak aanvullend: ,,Ook is het festivalterrein naar het midden opgeschoven. Zo staan we 210 meter verder van de bewoning af.”

Een andere belangrijke verandering ten opzichte van vorig jaar is volgens Verhoef ook de lagere toegangsprijs. ,,Die is nu 65 euro. Voor veel mensen was de toegangsprijs van meer dan 70 euro toch een drempel. We zijn hen zo iets tegemoet gekomen. Maar”, vervolgt hij, ,,we zullen nooit een gratis festival worden. Wij willen juist kwaliteit en comfort brengen.” Hak bestrijdt dat 65 euro duur is. ,,Wat is duur? We hebben niet de meest lullige bandjes staan, in tegendeel. We hebben maar liefst 12 uur muziek en theater.”

Programmering

‘Niet de meest lullige bands’. Hak is zeer tevreden over de programmering. ,,In de breedte zijn we nog beter dan vorig jaar, toen was het wat van de hak op de tak. Nu is er veel meer onderling verband. We gaan van oude blues zoals Cuby and the Blizzards en Sugar Ray & Monster Mike naar de moderne blues van Walter Trout, met veel verschillende stijlen er tussenin, zoals de Texas-bleus van Jimmie Vaughan.” Verhoef knikt instemmend. ,,En de Nederblues is ook nog eens vertegenwoordigd met jong talent van de Limburgse rockband DeWolff en gitarist Bas Paardekoper, die samen met de Amerikaanse zanger/gitarist Eric Steckel zal optreden.”

Hak verheugt zich zelf vooral op het optreden van Rockin’ Johnny. ,,Hij is een held in Chicago, maar is hier nog een grote onbekende. Ik denk dat hij op Highlands dé grote verrassing wordt.”

Het theaterprogramma is ten opzichte van vorig jaar ook fors uitgebreid. Zo geven niet alleen de Spullenmannen weer acte de présence, ook de acrobaten van IJs en Weder zijn van de partij. Verder brengt Compagnie with Balls bijzonder bewegingstheater en zal Piano Jari op een volstrekt onverwachte plek zijn gevoelige klanken ten gehore brengen.

Verhoef, Hak en Rademaker benadrukken dat het Highlands Festival niet alleen bedoeld is voor bluesliefhebbers. Verhoef: ,,Veel mensen denken dat blues niet leuk is, maar bij ons vonden ook de blueshaters het vorig jaar prachtig. Het gaat om de muziek en de totale opzet van het festival. Je moet het gewoon een keer beleven.”

uKaarten zijn nog te bestellen via www.highlandsfestival.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie