Vakantiegeld krijgt extra waarde

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT – De salarisstrook in mei zien we met plezier tegemoet: het vakantiegeld komt eraan. Tijd om vakantieplannen te maken, een bungalow te boeken en de zomergarderobe op peil te brengen. Of niet? Ook in Amersfoort zijn er gezinnen die vastzitten in armoede en voor wie vakantie of een dagje uit niet haalbaar is. De geldactie ‘Vakantiegeld delen’ wil daar ook dit jaar verandering in brengen.

door Christl Korzelius

Zeven jaar geleden vroegen enkele diakenen zich af: kunnen we in Amersfoort geen gezamenlijke diaconale actie opzetten voor de hele stad, in plaats van elke kerk voor zich? Eén van diakenen kende een plaats waar inwoners die van de bijstand leefden, werden ondersteund door de kerken voor één of meerdere dagjes uit. Hans van Grevenstein, diaken van de Adventkerk vertelt: “In Amersfoort zijn we met dit idee aan de slag gegaan en hebben de diaconieën van de gereformeerde en hervormde kerken de handen ineen geslagen. In samenwerking met de werkgroep Overwaarde, die al langer geld verzamelde voor mensen die weinig hebben, ontstond de actie Vakantiegeld Delen. In het begin stond iedereen er voorzichtig tegenover en het bracht een paar duizend euro op. Maar vorig jaar heeft de actie al € 23.000 euro opgebracht. Daardoor was het mogelijk dat 62 mensen en gezinnen van een korte vakantie of dagjes uit konden genieten.

Wij zien dat deze actie steeds meer bekendheid en ook draagvlak krijgt. Dit jaar doen ook protestantse kerken van Amersfoort-Noord mee. Wij ondersteunen mensen door hen te wijzen op de mogelijkheden van goedkope vakanties. Ook proberen wij, als iemand een vakantiehuisje of caravan beschikbaar stelt, dit te matchen met één van de adressen. Dit valt in de praktijk niet altijd mee vanwege het vervoer en de gebondenheid aan de schoolvakanties. De reacties van gezinnen die we hiermee ondersteunen, zijn zeer positief: “Een heerlijk (mid)weekje uit de sores. De kinderen heerlijk mee uitgenomen, het was een feest. De vakantie geboekt, maar door die kapotte wasmachine hadden we niet voldoende geld om de vakantie te betalen en toen kwam iemand ineens met een envelop.”

Op de laatste zondag van mei en de eerste zondag van juni is de collecte in de kerken voor dit doel bestemd. Kerkgangers wordt gevraagd een klein deel van hun vakantiegeld te delen met mensen die het minder hebben. Hans van Grevenstein: “We hebben eigenlijk twee doelen met deze actie: geld inzamelen voor kwetsbare mensen om een vakantie of dagje uit mogelijk te maken, en bewustwording. Bewustwording van de eigen gemeenteleden dat er armoede in Amersfoort is en dat het vraagstuk van arm en rijk in Nederland een belangrijk diaconaal en dus kerkelijk thema is. Ieder gemeentelid zou een diaconale antenne moeten opzetten voor signalering van armoede binnen de gezinnen. We hebben vaak geen idee van wat zich achter de voordeur kan afspelen.”

De diakenen uit alle wijken leveren adressen aan. Deze kerkelijk vrijwilligers kennen doorgaans de situatie van de mensen persoonlijk en de meest schrijnende gevallen worden bovenaan de lijst gezet. Dit jaar zijn er al meer dan honderd adressen ingeleverd en de verwachting is dat er nog meer adressen binnenkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie