‘Kijk vooral naar risicogezin’

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

De meeste Amersfoortse Marokkanen wonen in Liendert, Koppel, Kruiskamp, Schuilenburg en Randenbroek. De verwachting is dat het aantal Marokkanen tussen de 15 en 24 jaar de komende jaren verder zal groeien. In Koppel, Kruiskamp en Schuilenburg is in 2018 twintig procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar van Marokkaanse komaf.

Marokkaanse ouderraad wil eigen rol spelen AMERSFOORT - De Stichting Marokkaanse Ouderraad (SMOR) wil een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming rond Marokkaanse Amersfoorters. ,,We bestaan al vanaf 2001 en zijn de enige zelf-organisatie van Marokkanen’’, zegt woordvoerder Saïd Adli. Hij vindt dat er vooral moet worden gekeken naar Marokkaanse risicogezinnen en niet alleen naar probleemjongeren.

Vorige week donderdagavond heeft de SMOR in Het Klokhuis nog gesproken met dertig jongeren uit Weberstraat en Ganskuijl over de overlast die zij veroorzaken. Volgens Adli is het probleem van Marokkaanse jongeren, heel nadrukkelijk het probleem van de Marokkaanse gemeenschap en de SMOR. ,,Er is een aantal jongeren dat het ook verpest voor andere jongeren. Wij proberen een bemiddelende rol te spelen.’’ Belangrijk is het volgens Adli om de jongeren er zelf bij te betrekken. ,,We willen jongeren ondersteunen om zelf activiteiten te organiseren.’’ De kans dat Marokkanen tussen de 12 en 17 jaar met de politie in aanmerking komen is vijfmaal zo groot als bij gemiddelde Amersfoorter. Adli wil dat de criminele jongeren in de wijk hard worden aangepakt. De jongeren missen discipline ,,Zet ze apart.’’ Hij denkt aan dienstplicht voor jongeren en is enthousiast over de Glen Mills-scholen.

De SMOR telt 225 leden. Op een totaal aantal van 4500 Amersfoortse Marokkanen lijkt dat weinig, maar de 225 mannen die lid zijn van de SMOR staan eigenlijk voor 225 gezinnen, legt woordvoerder Adli uit. De SMOR vertegenwoordigt een behoorlijk deel van de Marokkaanse Amersfoorters. De SMOR speelt een bemiddelende rol bij de contacten tussen Marokkanen en bijvoorbeeld scholen of de GGD. In wijkgebouw De Groene Stee in Liendert is de SMOR elke vrijdagavond, zaterdag en ook zondag aanwezig.

Om problemen met Marokkaanse risicojongeren terug te dringen, heeft de gemeente in 2010 en 2011 extra maatregelen aangekondigd. Zo worden straatcoaches ingezet en krijgt het team van jongerenwerkers hulpverleners. Adli is bang dat het geld ‘weer naar organisaties gaat en dat het niet terechtkomt bij de jongeren die het nodig hebben’. ,,Hou het kleinschalig. Je hebt altijd een aantal Marokkaanse risicogezinnen. Probeer de hulp daar te concentreren.’’ Er moet meer toezicht zijn, zodat ouders weten wat hun kinderen op straat doen. De SMOR wil dat ouders meer met hun eigen kinderen praten. ,,We hebben plannen om trainingen te geven aan ouders.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie