Fulmen Fidelitas bestaat zestig jaar

12 mei 2010 om 00:00 Nieuws

Onder de vlag van de toenmalige Katholieke Handbalbond werd op 16 mei 1950 door een groepje enthousiaste dames onder leiding van de twee jaar geleden overleden An Hüsken de Rooms Katholieke Handbal Vereniging Fidelitas opgericht. ,,Het retraitehuis aan de BW laan was de locatie waar alles begon. Het damesteam begon in de 2e klasse waarbij in die tijd nog met 11 man werd gespeeld”, aldus de 64 jarige Joop Bakkenes, verenigingsman in hart en nieren en al vele jaren sponsor (Fulmen accu’s) van het huidige Fulmen Fidelitas. In 1951 verhuisde het gezelschap naar de Rubensstraat en werd er naast het damesteam ook een herenteam geformeerd. Met deze twee teams verhuisde Fidelitas in 1952 naar de Dollardstraat, de huidige locatie van KVVA. Bakkenes: ,,Na twee jaar aan de Dollardstraat te hebben gespeeld, ging Fidelitas in 1954 over naar De Bokkeduinen en speelde op de velden waar nu voetbalvereniging De Posthoorn haar domicilie heeft.”

AMERSFOORT - Handbalvereniging Fulmen Fidelitas viert op 16 mei het heuglijke feit dat de vereniging 60 jaar geleden werd opgericht. Ad interim voorzitter en man van het eerste uur Joop Bakkenes blikt terug in de tijd waarop de bal begon te rollen voor de Rooms Katholieke Handbal Vereniging (RKHV) Fidelitas.

door Huub van Aerssen

Overgang Katholieke Handbal Bond naar NHV

In datzelfde jaar ging de Katholieke Handbalbond over in het Nederlands Handbalverbond (NHV) en promoveerde zowel het dames - als het herenteam naar de 1e klasse van het NHV, afdeling Utrecht. Vanaf dat moment begon de vereniging te groeien en werd in eerste instantie uitgebreid met een A junioren team (jeugd) bij zowel de dames als de heren. Van 1954 tot 1989 bleef Fidelitas gevestigd op de Bokkeduinen. In 1966 werd er overgegaan naar zeventallen en aanschouwde ook het zaalhandbal het levenslicht. Bakkenes: ,,Voor wat betreft de zaal speelden wij onze wedstrijden in de Bernardhal in Utrecht daar er in Amersfoort geen of onvoldoende zaalaccommodatie aanwezig was. In 1970 werd dat de nieuwe sporthal De Koppel in Amersfoort.” Nadat in 1977 op de Bokkeduinen twee nieuwe asfaltvelden werden gerealiseerd en de bouw van een nieuw clubhuis, groeide de club gestaag naar zo’n 350 leden. Vanaf de midden jaren tachtig zakte het ledenaantal terug tot circa 80 leden.

Sportpark Zielhorst

In het kader van spreidingsbeleid 1989 verhuisde Fidelitas naar het nieuw aangelegde sportpark Zielhorst in Amersfoort Noord met als doelstelling om binnen een aantal jaren door te groeien naar zo’n 180 leden. Bakkenes: ,,Het eerste jaar heeft dat in plaats van toename van leden alleen maar leden gekost met als dieptepunt in het seizoen 1990-1991 een ledenaantal van 55. Dat had te maken met het feit dat een nieuwe wijk hoofdzakelijk jonge gezinnen kent, waardoor de aanwas van jeugd stagneerde.” Die afname in leden betekende dat de club in ernstige financiële problemen dreigde te geraken daar kosten als veldhuur, zaalhuur en overige verenigingszaken nu eenmaal geld behoeven. Dat was voor verenigingsman, handbaldier en ondernemer Joop Bakkenes een reden temeer om zijn ‘cluppie’ financieel te gaan ondersteunen en zijn naam aan de vereniging te verbinden. Fulmen Fidelitas werd vanaf dat moment de nieuwe verenigingsnaam.

Verenigingsgroei

Na verloop van tijd begon de vereniging te groeien alhoewel dat nog steeds mondjesmaat ging. Bakkenes: ,,We organiseerden en organiseren nog steeds diverse activiteiten naast het reguliere handbal in de hoop daar leden uit te kunnen genereren. Met onder andere het jaarlijkse schoolhandbaltoernooi voor alle scholen in Amersfoort, wat dit jaar voor de 38e keer van start gaat en leden die we de afgelopen jaren uit de wijken Nieuwland en Vathorst hebben kunnen aantrekken is het ledenaantal gestegen naar 185 leden.”

Fulmen Fidelitas anno 2010

Handbalvereniging Fulmen Fidelitas kent momenteel twee senioren damesteams en een herenteam. Het eerste damesteam promoveerde recentelijk naar de 3e divisie veldhandbal en speel in de zaal op tweede klasse niveau. Het eerste herenteam speelt in de zaal 1e klasse en is op het veld in de 2e klasse actief. Aan jeugd kent de vereniging momenteel een twaalftal teams van C t/m A.

Fulmen Fidelitas, een vereniging die hoogte- en dieptepunten kende. Fulmen Fidelitas een vereniging met een warm gevoel voor haar leden.Fulmen Fidelitas sportief met haar senioren en jeugd op de goede weg. Joop Bakkenes: ,,We zullen het 60 jarig bestaan van de vereniging op gepaste wijze vieren, waarbij leden en oud leden centraal zullen staan. Ik ben trots op mijn vereniging!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie