‘Spoffin laat stad weer zinderen’

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

,,Als je tijdens het festival in de binnenstad bent, word je voortdurend overrompeld door talloze indrukken en gebeurtenissen die voor, achter en zelfs boven je plaatsvinden. Het gaat zinderen in Amersfoort en iedereen krijgt het gevoel dat de stad er ineens totaal anders uitziet”, schetst Konijnenbelt enthousiast wat het nieuwe festival teweeg moet brengen.

AMERSFOORT - Dit jaar geen straattheater van Festival Etcetera en geen Keistadfeesten. In de plaats daarvan krijgt Amersfoort er een groot nieuw festival bij: Spoffin. De naam van het internationale straattheaterfestijn is even wennen, erkent ook directeur Alfred Konijnenbelt, maar hij gaat er van uit dat Spoffin al na dit jaar een begrip in Amersfoort is. Wie niets wil missen, legt vrijdag 27 tot en met zondag 29 augustus alvast vast in de agenda.

door André van der Velde

Spoffin is opgezet door het Amersfoortse Theater Terras, waarvan Konijnenbelt tot dit jaar voorzitter was, in samenspraak met de twee festivals die vorig jaar voor het laatst werden gehouden, Etcetera en de Keistadfeesten. Het gaat dit jaar voor het eerst en nog wat bescheiden in de binnenstad van start met meer dan twintig professionele straattheatergroepen uit binnen- en buitenland. Die staan met elkaar garant voor zo’n honderd voorstellingen.

Het progamma wordt pas in juli bekendgemaakt, maar Konijnenbelt wil wel al enkele tipjes van de sluier oplichten. ,,In de Langestraat zal een straattheatergezelschap in felgekleurde kleding het winkelende publiek verrassen. Ze komen langs, stoppen plotseling en vormen met elkaar een menselijke sculptuur. Na een minuut spat het uit elkaar en rennen ze naar een andere plek. Voor dit unieke project van de Oostenrijkse choreograaf Willi Dorner zoeken we nog Amersfoorters die hieraan mee willen doen.” Ronduit spectaculair zijn volgens hem ook de grote ‘vurige’ voorstellingen van de Franse groep La Salamandre op de Hof.

,,Achterliggende reden om te komen tot één groot nieuw festival is dat de gemeente vorig jaar juli aankondigde 33 procent te bezuinigen op de drie theaterfestivals”, aldus Konijnenbelt. ,,Het idee van Spoffin is dat als de gemeente niet is staat is om te zorgen voor een stevige financiële ondersteuning, we er dan zelf voor zorgen. Als je namelijk tot een internationale samenwerking komt, zijn er nieuwe geldbronnen, bijvoorbeeld van de EU, of de landen waarmee je samenwerkt, zoals dit jaar Denemarken, Frankrijk en Spanje.”

Spoffin is geen voortzetting van Etcetera, benadrukt de festivaldirecteur. ,,We hebben een heel andere formule. Spoffin is veel internationaler en de voorstellingen zijn voor 80 procent gratis.” Een ander groot verschil is de toekomstvisie. ,,Spoffin wil een schakelpunt worden voor straatfestivals in het noordelijk deel van Europa. ,,Volgend jaar zullen we naast het professionele kernprogramma, ook nog niet doorgebroken theatergroepen de kans geven zich te laten zien aan een keur van festivaldirecteurs en -programmeurs die we daarvoor speciaal zullen uitnodigen.”

Konijnenbelt verwacht dit jaar tussen de 40.000 en 50.000 bezoekers en streeft naar 100.000 bezoekers in 2013.

u Meer info over het nieuwe festival is te vinden op www.spoffin.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie