‘Ik heb heel wat tranen gelaten’ (+video)

31 maart 2010 om 00:00 Nieuws

De 16-jarige leerling werd in twee trainingsdagen voorbereid op zijn vertrek naar het Afrikaanse land. Alle 72 leerlingen kregen een bepaalde functie toegewezen en Floris van de Stadt werd bekroond tot radioverslaggever. ,,Tijdens de trainingsdagen leerde ik de andere leerlingen en de kneepjes van het vak van radioverslaggever kennen. Na deze twee dagen was ik klaar voor het echte werk, ik was klaar voor mijn vertrek naar Kenia.”

Reis naar Kenia ontroert 16-jarige scholier SOESTERKWARTIER - De 16-jarige Floris van de Stadt uit Amersfoort is onlangs met ontwikkelingsorganisatie Edukans naar Kenia geweest. In totaal mochten 72 leerlingen van verschillende scholen in Nederland een kijkje nemen bij projecten van Edukans. Het Prisma college in Amersfoort koos voor Floris van de Stadt: ,,Toen de school mij vroeg, twijfelde ik geen moment, het was een kans die ik maar één keer zou krijgen.”

door Resy Vermeltfoort

De eerste dag in Afrika werd de Amersfoortse leerling meteen met de neus op de feiten gedrukt. ,,Met mijn groep bezocht ik een school van Edukans in Eldoret, een klein dorpje ten westen van de hoofdstad. De interactie met de kinderen was overweldigend, honderden leerlingen zongen, klapten en dansten voor ons. Deze kinderen maakten mij vrolijk. Maar dit was wel anders in de sloppenwijken. Alles is er klein en dicht op elkaar gebouwd. Ik zag huisjes van modder en mest en de stank die er hing was echt verschrikkelijk. Toen ik een klein kind met blote voeten in het afval zag staan, brak mijn hart. Ik heb heel wat tranen gelaten.”

Vanwege de recente onrust in het land, werden de leerlingen bij alles wat zij deden begeleid door militairen. Op een dag mocht Floris zonder begeleiding op pad met Robert, een 16-jarige jongen uit Kenia. ,,Robert nam mij mee naar zijn huis, waar ik meteen werd verwelkomd door zijn zus. Toen ik aan haar vroeg waar zij hun water vandaan haalde, nam zij mij mee naar een pannetje in de hoek van de kamer. In het pannetje lag een laagje wit water van ongeveer twee centimeter. Ze wees naar de pan en zei: ‘Dit water is voor drie dagen’. En ik liep daar met een halve liter water, want ik moest zeven flesjes per dag drinken. Met waterige ogen keek Robert mij aan en vroeg: ‘Kun je mijn leven redden?’ Met pijn in mijn hart verliet ik hun huis. Het enige wat ik kon doen was ze moed inpraten.”

Na zijn terugkomst in Nederland besefte Floris van de Stadt dat hij vanuit hier wel meer kon doen dan dat. ,,Ik blijf mij inzetten voor de kinderen in Kenia. Ik ga vijftien presentaties geven waarin ik mijn ervaringen zal delen. Ook heb ik samen met mijn klas het project ‘24 uur Prisma’ georganiseerd. De leerlingen kunnen dan bijvoorbeeld 24 uur lang film kijken, maar er zal ook een sponsorloop worden gehouden. In totaal hopen we hiermee 4.500 euro op te halen. Door de armoede die ik in Kenia heb gezien, ben ik mij ervan bewust geworden dat wij maar blij mogen zijn met de dingen die wij hebben. Deze week heb ik toetsen, maar in plaats van met tegenzin duik ik nu met waardering in mijn boeken.”

u Voor beelden van de reis, kijk op www.stadamersfoort.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie