Fietstocht door Liendert

3 maart 2010 om 00:00 Nieuws

LIENDERT- De gemeente is er samen met de woningcorporaties in geslaagd de neergaande spiraal in Liendert te doorbreken, zegt wethouder Jelle Hekman (Amersfoort Vernieuwt). ,,Je ziet heel voorzichtig aan dat we na drie jaar de opgaande lijn te pakken hebben in Liendert, en dat de beleving van onveiligheid minder wordt, maar het moet nog veel beter." Zo leidde hij woensdagmiddag een fietstocht in om de media met eigen ogen te laten zien wat op stapel staat en wat al is uitgevoerd om de 50 jaar oude wijk grondig te vernieuwen.

door André van der Velde

Behalve wethouder Hekman, doen ook wethouder Gert Boeve (Economische Zaken), directeur Koos Koolstra van Alliantie Eemvallei en Nico Paap (programmamanager Amersfoort Vernieuwt) mee aan de fietstocht, die vertrekt vanaf wijkcentrum De Groene Stee aan de Wiekslag.

Eerste haltepunt is de Van Randwijcklaan. De straat krijgt nieuwe riolering, wordt opnieuw geasfalteerd en de kruispunten worden heringericht met verkeersplateaus, die de straat veiliger moeten maken voor de vele scholieren die daar dagelijks overheen fietsen. Hekman is trots op dat de werkzaamheden al begonnen zijn. ,,In verband met de economische crisis wilden we bouwprojecten versneld laten uitvoeren. Dit is een van de weinige projecten waarbij dat is gelukt", stelt hij. ,,We hebben er een budget van 70.000 euro voor uitgetrokken en de werkzaamheden drie jaar naar voren gehaald." Volgens hem zijn de werkzaamheden over een half jaar klaar.

Vervolgens fietst het gezelschap naar De Arendshorst, een van de voor Liendert kenmerkende flats. ,,De Horsten worden beleefd als zwaar monotone flats, die samen met de flats aan de Liendertseweg het beeld bepalen dat Liendert een flatwijk is", aldus Koolstra. ,,Maar dat beeld is onterecht, er zijn juist heel veel eengezinswoningen, maar als je gaat nadenken over de leefbaarheid, moet je ook kijken naar de buitenruimte."

Van de vier Horsten is De Arendhorst inmiddels gerenoveerd met als doel dat het een seniorenflat wordt. Wat met de drie andere flatcomplexen gaat gebeuren, sloop of renovatie, is nog onderwerp van studie. Bewoonster Fien van Haarlem, die al 28 jaar in Liendert woont, heet de fietsers van harte welkom in haar - gerenoveerde - woning. ,,Het is perfect zo. De badkamer is aangepast en de drempels zijn weggehaald", zegt ze tevreden. ,,De woning is nu ook goed geïsoleerd, zo zijn totaal nieuwe puien aangebracht met dubbele beglazing." Koolstra knikt instemmend. ,,De bedoeling is dat u zo een strenge hoeveelheid minder energie gaat gebruiken."

Niet alleen de woningen zijn gerenoveerd. ,,Ook is de galerij opgeknapt, zo zijn de metalen hekwerken vervangen en zijn er glazen galerijhekken geplaatst. Ook zijn de toegangen van de woningen verbreed en zijn er automatische deuropeners tussen het trappenhuis en de galerijen aangebracht. En", vervolgt Koolstra, ,,in de tweede fase gaan we met de begane grond aan de slag. We willen voor het geheel nog een plan maken. Afhankelijk van andere ontwikkelingen zou De Arendshorst kunnen worden ingericht als woonservicezone." Een ontmoetingsruimte voor de bewoners is volgens hem in elk geval een mooie mogelijkheid en in de garageboxen zouden ook woningen of winkelruimtes worden ingericht.

Dat de flat gerenoveerd is en niet wordt gesloopt, is voor Hekman aanleiding te wijzen op een wijdverbreid misverstand. ,,Het idee heerst dat overal wordt gesloopt, daarover is veel discussie, maar daarbij gaat het slechts om 80 woningen per jaar. De realiteit is dat veel meer wordt gerenoveerd."

Weer buiten wordt besloten vanwege het uitgelopen programma het een bezoek aan de drugsopvang aan de Hogeweg te schrappen. ,,Over het hostel is heel veel publiciteit geweest, vooral over de zoektocht en na de ingebruikname. Een half jaar later loopt het en hoor je er niemand meer over", wil Hekman nog wel even kwijt.

Het gezelschap stapt op de fiets voor een bezoek aan het AV Werkpunt aan de Rietzangerstraat, het laatste onderdeel van de fietstocht. Het project AV werkt bestaat uit verschillende deelprojecten die er op gericht zijn om bewoners van de AV-wijken (Kruiskamp/Koppel, Liendert, Schuilenburg/Rustenburg) te helpen aan bij het starten van een eigen onderneming of het vinden van werk. Wethouder Boeve onderstreep het belang van het project dat eind vorig jaar van start is gegaan. ,,Het moet bij een groot vernieuwingsproject niet alleen gaan om fysieke maatregelen als sloop of renovatie. Maatregelen op sociaal en economisch gebied zijn ook van groot belang."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie