Nederkoorn schrijft toneelstuk

3 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Aan de Koningstheaterakademie volgt Nederkoorn een opleiding tot zelfstandig theatermaker. ,,In de kleinkunst is het heel gebruikelijk dat mensen zelf materiaal schrijven en spelen. Ik vind het leuk om beide dingen te doen.’’ De tegenspeler van Nederkoorn is John Leddy en bij het grote publiek bekend van zijn rol in de televisieseries De kleine waarheid en Zeg ‘ns AAA. De twee leerden elkaar op die opleiding kennen, toen Leddy meespeelde in een schoolpresentatie van Nederkoorn.

‘Verzorgingshuis is voor niemand een promotie’ AMERSFOORT - Patrick Nederkoorn (26) heeft een toneelstuk geschreven over een oude man die weigert naar een verzorgingshuis te gaan. Het toneelstuk ‘Dan maak je maar zin’ wordt in juni vijf keer opgevoerd in het Koningstheater in ‘s-Hertogenbosch. De hoofdrol wordt gespeeld door John Leddy (80). Nederkoorn speelt zelf de rol van kleinzoon die de avond vóór de verhuizing probeert zijn opa op andere gedachten te brengen.

door John Spijkerman

Zijn inspiratie voor dit stuk deed hij op in verzorgingstehuis De Liendert. Waar hij al tien jaar lang, eens in de drie weken, werkt als weekendportier. Nederkoorn beschrijft de strijd tussen een oude man en zijn familie. De familie wil dat de oude man naar het verzorgingshuis gaat, maar de oude man wil niet omdat hij de controle over zijn leven niet wil kwijtraken. De oude man heeft zijn hele leven heeft gelogen. Hij heeft zijn eigen wereld gecreëerd, waarin hij vroeger directeur is geweest bij Philips. Z’n kleinzoon gaat mee in die manier van denken en noemt het verzorgingstehuis de mooiste plek op aarde. De oude man gaat geloven in de leugens van zijn kleinzoon en gaat uiteindelijk naar het verzorgingstehuis.

,,Van zelfstandig wonen naar een verzorgingshuis is voor niemand een promotie’’, stelt Nederkoorn. ,,Veel mensen zien het als het opgeven van hun zelfstandigheid. Ze zijn bang om de controle te verliezen. Er is nooit een housewarming party als iemand in een verzorgingstehuis gaat wonen. Ik begrijp dat niet. Op de scharniermomenten in het leven zoals ontgroening, trouwen, doodgaan zijn er rituelen. Dit is ook zo’n scharniermoment, maar hier bestaan geen rituelen. De kleinzoon gaat zo’n ritueel bedenken voor zijn opa. Op die manier wil hij de overgang naar een verzorgingstehuis makkelijker maken.’’

Naast zijn theaterwerk is Nederkoorn politiek actief. Voor de gemeenteraadsverkiezingen staat hij als derde op de lijst voor D66. ,,Zowel in de politiek als in het theater gaat het om het zoeken naar de ultieme balans tussen vorm en inhoud’’, vindt Nederkoorn. ,,Een politicus die alleen vorm heeft is leeg. Een politicus met alleen inhoud is saai en ontoegankelijk. Ook in de politiek moet je gevoel hebben voor spel.’’ Nederkoorn let op zijn houding en probeert zich goed en duidelijk uit te drukken. ,,Een verschil tussen politiek en theater is, dat je in het theater maatschappelijke problemen kunt aanwijzen, maar niet veranderen. In de politiek kan dat wel.’’ In de toekomst wil Nederkoorn in het theater ook nog ‘iets doen’ met politiek.

Voor meer informatie: www.patricknederkoorn.nl en www.koningstheater.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie