Restaurant mogelijk gesloten

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Woonzorgcentrum Puntenburg aan de Puntenburgerlaan bestaat uit 275 woningen. Ouderen wonen er zelfstandig. Het gebouw dateert uit 1997. De aanleunwoningen zijn rondom de vijver gebouwd. Bewoners huren hun woning van de woningbouwvereniging. Birkhoven Zorggoed levert thuiszorg en verzorgingshuiszorg voor de bewoners. Het woonzorgcentrum heeft een groot restaurant, waarvan ook vele oudere bewoners uit de wijk gebruik maken. Het restaurant heeft een belangrijke sociale functie voor de ouderen: het is een plek waar men elkaar ontmoet. Dagelijks wordt het restaurant bezocht door zo’n zeventig tot tachtig mensen. Dat aantal is niet genoeg om uit de kosten te kunnen komen.

Birkhoven zoekt oplossing voor Puntenburg SOESTERKWARTIER - Moet het restaurant bij Zorgcentrum Puntenburg dicht vanwege een jaarlijks tekort van 25.000 euro? Directeur Hutten van Birkhoven Zorggoed wil een oplossing. ,,We hebben bewoners duidelijk gemaakt dat dit een probleem is, maar we willen ons maximaal inspannen het restaurant open te houden.’’ Vóór de zomervakantie komt er duidelijkheid.

door John Spijkerman

,,Het is een hele ingewikkelde materie’’, verzucht Hutten. ,,Maar als de situatie niet verandert, hebben we een probleem. Toen Puntenburg in de jaren tachtig gebouwd werd, leefde de gedachte dat de woonzorgcentra de opvolgers zouden worden van de verzorgingscentra’’, legt Hutten uit. ,,Maar het concept zoals dat in de jaren ‘90 bestond, is tegenwoordig niet meer realiseerbaar. Door veranderende financieringsstromen kan ik geen restaurant meer financieren. In Puntenburg zitten vijf personen met verblijfsindicatie. De overige mensen wonen zelfstandig en kunnen gebruik maken van het restaurant. De exploitatie van het restaurant moet uit de maaltijdverkoop worden gefinancierd. Ik kom gewoon tekort op het restaurant. Maar leg dat maar eens uit aan 277 bewoners van Puntenburg.’’

Hutten zegt dat verschillende partijen nu op zoek zijn naar een structurele oplossing waarmee het verlies van het restaurant kan worden afgedekt. ,,Een deel van het verlies voor dit jaar hebben we al genomen. Wij zijn met andere partijen in gesprek, maar daar zeg ik nog niks over.’’ Om het probleem goed in kaart te krijgen, is er een enquête uitgezet onder de bewoners. ,,Dan heb ik in beeld wat de cliënten ervan vinden.’’ Ook wordt in de wijk een enquête gehouden om te kijken of er meer mensen zijn die van het restaurant gebruik zouden willen maken.

,,Een verhoging van de maaltijdprijs is geen optie. De bewoners zijn mensen met soms alleen AOW. Er moeten structureel meer mensen van het restaurant gebruik maken. Als er meer mensen komen en in samenwerking met anderen wordt een aanvullende finaciering gevonden dan zijn we uit de problemen.’’

u Lees verder op pagina 7.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie