‘Ogen niet sluiten voor problemen’

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Een van de twee nieuwe partijen die in Amersfoort meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen is Trots op Nederland (Trots) Amersfoort. Lijsttrekker Ben van Koningsveld verheugt zich er op. ,,We hebben een heel enthousiaste groep mensen vol frisse ideeën. Dat is het mooie ervan.” Dat het gaat om kandidaten die tot dusver geen of weinig politieke ervaring hebben, ziet Van Koningsveld niet als een groot nadeel. ,,In tegenstelling tot partijen die al langer in de raad zitten, hebben we inderdaad minder bagage. Daarom moeten we ons heel goed inlezen en de onderwerpen goed van verschillende kanten bekijken. Daaraan hebben we de afgelopen maanden ook keihard gewerkt. Maar het verschil moet niet groter worden gemaakt dat het is. Wanneer er problemen zijn op bijvoorbeeld een specifiek kruispunt, zullen ook de ervaren raadsleden zich daar gewoon van op de hoogte moeten stellen.” Hij houdt even in en vervolgt: ,,Het gaat meer om de kwaliteit om goede beslissingen te kunnen maken, dan om ervaring.”

Naam: Ben van Koningsveld Geboren: 24/5/1974, Katwijk Gezin: getrouwd met Esther, twee kinderen: Sven (2) en Zoë (1) Beroep: Sportpsycholoog en verhuurder van zeiljachten Hobby: Tennis, zeilen en mountainbiken In gemeenteraad sinds: nvt Politiek actief sinds: 2008

Een belangrijk speerpunt van Trots Amersfoort is de veiligheid. ,,De wijkagent moet terug”, aldus Van Koningsveld. ,,Dat moet iemand zijn die echt bij de wijk hoort en makkelijk aanspreekbaar en duidelijk zichtbaar is. Dat heeft een dorpseffect: mensen zullen zich meer bij hun omgeving betrokken voelen.” Wat daarvoor ook moet zorgen, is het opzetten van een Burgernet. ,,Amersfoorters krijgen dan via hun mobiele telefoon een melding van een incident. Zo wordt de pakkans enorm vergroot. En dat geldt ook voor het cameratoezicht dat we op straat willen hebben.”

Veel nadruk legt de partij op het terugdringen van de verloedering in de prioriteitswijken. ,,Je ziet in die wijken dat mensen zich op straat onveilig voelen. Er is veel kleine criminaliteit, allochtonen komen in verhouding vaak in aanraking met de politie. Van Koningsveld benadrukt niet te willen stigmatiseren ,,We zijn absoluut geen racisten. Waar het ons om gaat is dat je je ogen niet moet sluiten voor problemen. In Amersfoort heeft bijvoorbeeld 16 procent van de Marokkaanse jongeren tussen de 12 en 17 jaar een delict gepleegd, zes keer meer dan het aantal autochtone jongeren. Dat zijn getallen waarmee je iets moet doen. Dit is niet alleen sociaal economisch te verklaren.”

Trots heeft volgens Van Koningsveld drie pijlers om criminaliteit van allochtonen aan te pakken. ,,Taal, opvoeding en werk. Taal is essentieel om mee te doen in de maatschappij. Inburgeringscursussen moeten niet alleen verplicht zijn, er moeten ook boetes op staan als mensen zich er niet aan houden. Als kinderen over de schreef gaan, moet je de ouders er direct bij betrekken. Werk tenslotte is ook heel belangrijk. Om mensen uit de bijstand te krijgen, moeten ze werk accepteren of vrijwilligerswerk doen. Op die manier blijven zij betrokken bij de maatschappij en houden ze respect voor die maatschappij en voor zichzelf. Mensen met opvoedkundige taken en gehandicapten krijgen uitzonderingsregels.”

Ander speerpunt is het verbeteren van de doorstroming van het verkeer. ,,We zijn fan van groene golven. Op de Bunschoterstraat, de Stadsring, de ringweg, overal eigenlijk, kunnen verkeerslichten op groen staan als automobilisten passeren. Ook willen we in alle woonwijken 30-km zones, zodat er geen gecross tussen de huizen meer plaatsvindt.”

Van Koningsveld verwacht dat zijn partij tussen de vier en zeven zetels binnenhaalt. ,,Amersfoort is een echte Trots-gemeente. Misschien komen we inderdaad uit op slechts 1 of 2 zetels, dan komt dat doordat mensen de inhoud van ons programma niet kennen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie