‘It giet oan’ voor het Eemplein

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Lange tijd is het spannend geweest rond het Eemplein. Komt het er nu wel, of niet? In oktober 2009 moesten de ambitieuze plannen nog worden versoberd, maar vorige week kwam Multi Vastgoed directeur Richard Reulink met de verlossende woorden: ‘It gaet oan’’, persifleert hij de ijsmeester van de Elfstedentocht. Op het Eemplein komen onder meer een bioscoop, winkels, horeca, woningen en het Eemhuis, waarin poppodium De Kelder, de bibliotheek, Scholen in de Kunst en Archief Eemland zich vestigen. De bouwcombinatie Dura Vermeer/Wolter&Dros gaat het Eemhuis bouwen voor bijna 28 miljoen euro. Met de realisatie van het Eemplein is een totaalinvestering gemoeid van circa 130 miljoen euro.

Bouw start najaar 2010 en duurt twee jaar SOESTERKWARTIER - ,,Aan de overkant van deze brug gaat het toch gebeuren’’, verklaarde een opgeluchte wethouder Luchtenveld vorige week woensdagochtend in het chique restaurant Merlot aan de Grote Koppel. ,,Hier komt een nieuwe parel van Amersfoort.’’ In Merlot gaven de wethouders Luchtenveld, Kruijt en Hekman en directeur Richard Reulink van ontwikkelaar Multi Vastgoed een toelichting op de stand van zaken rond het Eemplein en het Eemhuis. Het goede nieuws is dat het Eemplein er nu toch echt gaat komen. De bouw start dit najaar en gaat twee jaar duren.

door John Spijkerman

Verdere versoberingen en aanpassingen van het Eemplein zijn er sinds oktober 2009 niet meer geweest. De bouw van het plein zal plaatsvinden in drie fasen. In de eerste fase worden onder meer het Eemhuis gebouwd, de bioscoop, de Albert Heijn en Media Markt. In de tweede fase moet het horeca-leisure gebouw langs de Eem worden gebouwd en in de derde fase moet er een kantoorgebouw komen. Alleen de eerste fase is eind 2012 gereed. Onduidelijk is nog wanneer de andere fasen worden uitgevoerd.

Op het Eemplein komt een Minerva bioscoop met acht zalen. Daarnaast openen onder meer Albert Heijn, Media Markt, Xenos en Blokker er nieuwe, grote vestigingen. Green Real Estate wordt de eigenaar van het commerciële vastgoed. De Alliantie wordt belegger voor 72 woningen, met 18 sociale huurwoningen, 44 vrije sector huurwoningen en tien starterswoningen. Over enkele jaren volgen nog 42 appartementen aan de Eem. Er komt een parkeergarage met 750 plaatsen. Multi Vastgoed is nog in gesprek met twee partijen voor exploitatie en eigendom van de parkeergarage. Op het Eemplein komt geen discotheek. In het huidige economische klimaat zien exploitanten geen brood een disco-gelegenheid te beginnen. Op die plek komt nu een andere horeca- of leisurefunctie.

Kunstwethouder Kruyt vindt het bijzonder dat het Eemplein er komt. ,,Het Eemhuis past bij een stad van 150.000 inwoners.’’ Kruyt benadrukt dat de bouw van het Eemplein een belangrijke impuls is voor de werkgelegenheid. Met binnenstadondernemers wordt overlegd over de invulling van het winkelbestand. Reulink zegt niet veel leegstand te verwachten. De gemeenteraad bespreekt de definitieve plannen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie