Robyn (15) debuteert met Poort der Fantasieën

10 februari 2010 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De Keistad is vanaf 29 januari een schrijver rijker. Op die datum zag het eerste boek van de 15 jarige Robyn Troost, met de tot de verbeelding sprekende titel Poort der Fantasieën, het levenslicht. Het spannende verhaal van het begin tot het eind, vol vaart, is een mix van realiteit en fantasie, waarin de problematiek van pubers aan de orde komt. Onderwerpen als mishandeling, anorexia en het verlies van dierbaren zorgen ervoor dat het hoofdpersonage Daphne de werkelijkheid ontvlucht en terecht komt in een fantasiewereld. Om het allemaal nog mysterieuzer te maken, wordt het verteld door een poortwachter, hetgeen de titel ook verklaart. ,,Van jongs af aan schrijf ik graag verhalen. Al op de basisschool kreeg ik altijd te horen ‘wat een bijzonder verhaal, goed geschreven’. En dat is nu nog zo. Daarnaast heb ik een levendige fantasie en ben ik zeer geïnteresseerd in elven. Ik bezoek graag fantasy evenementen en mijn ouders houden veel van Neo Keltische muziek. In je fantasie kun je van alles beleven, dingen die je in het leven van alledag niet meemaakt. Die fantasiewereld is ook het enige autobiografische aan het boek. Mijn betrokkenheid bij mensen en de actualiteit spelen ook mee. Vorig jaar in januari ben ik aan het boek begonnen en in juli was het af. Toen werd ook mijn ouders wel duidelijk dat dit meer was dan een los verhaal”, vertelt Robyn.

Moeder Angelique Pol mengt zich ook in het gesprek. ,,Wij waren verbaasd en ontzettend trots, over de lengte van het verhaal, de intensiteit, heftigheid en problematiek. Terwijl het toch vlot leest en niet zwaar op de hand is. Vervolgens is Robyn zelf op zoek gegaan naar een uitgever en terecht gekomen bij boekscout-yo, die er wel wat in zag. Ik heb het manuscript geredigeerd en we hebben ook zelf de kaft ontworpen, met dit resultaat.”

,,Het ziet er prachtig uit, ik ben naar Intratuin gegaan om foto’s te maken van bloemen en vlinders. Het vriendinnetje van mijn zusje hebben we ook gefotografeerd en het geheel is heel bijzonder geworden. Verder zitten er niet veel illustraties in, dat vond ik te kinderlijk, alleen wat kleine foto’s”, aldus Robyn. Op het Hoogelandt College waar Robyn in HAVO 4 zit, heeft ze haar boek ook al voor de docenten en klasgenoten gepresenteerd en iedereen is laaiend enthousiast. Het is opgenomen in de mediatheek en ligt in de docentenkamer.

u Zie ook www.boekscout-yo.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie